A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Lift je samo naizgled uvek isti

11.05.2022 | 14:07

Lift je samo naizgled uvek isti


Lift je samo naizgled uvek isti

Umetnica Jelena Ilić predstavlja se od 16. maja u Remontu izložbom “Lift” kojom nastavlja da preispituje odnos umetnosti i života, njihove granice i pretakanja.

Odnos umetnosti i života je kompleksan i tumačen različito kroz društvenu istoriju. Sa jedne strane menjalo se shvatanje njene ontologije i funkcije u društvenim sistemima, a sa druge, svaki stvaralac ima ličnu liniju razgraničenja umetničkog i egzistencijalnog. Pejzaži granice su autentiči i dinamični. Od umetnika kao profesionalnog radnika do potpunog stapanja u življenju kao umetničkom aktu. Izložba “Lift” otkriva upravo to polje granice i pretakanja, navedeno je u najavi.

Ne postoji napor ka uobličenju konačnog umetničkog rada već sadržaj izložbe ostaje da levitira i prikazuje umetnicine težnje, misaone alate, načine kontekstualizacije – amorfni sadržaj stanja i mogućnosti spoznaje. U tom smislu izložbu “Lift” je moguće definisati kao intimnu ispovest o graničnom pejzažu umetnice – domaćice – majke Jelene Ilić.

Posle izložbi “Po kući” i “Igralište”, “Lift” je treća izložba Jelene Ilić tog tipa.

Iako je akademski slikar koji pretežno stvara u polju slike, crteža i objekata, karakteritično je da je za prikazivanje intimnog, disperzivnog stanja elaboracije svaki put koristila fotografiju kao medij kojim je kadrirala delove realnosti i otkrivala “svoj umetnički pogled” na život i svoje životne uloge.

Prema navodima umetnice, neplanirano je potrajalo godinama to beleženje života “van kuće”.

“Posle dve serije fotografija u kući, javila se potreba da izađe sa aparatom. Isti je pristup radu – dnevnički, jer pratim kroz duži vremenski period jedan isti prostor, u njemu primećujem i beležim promene, a najvažnija mi je likovnost. Beležim ritam našeg života, mog života u porodici. Sa ‘liftom’ sam izašla iz kuće, ušla u javni prostor. Odmah tu, na 3 koraka od stana. Fotografišem detalje lifta kao crteže. Fotografišem svoju decu. Sebe u ogledalu. Prijatelje koji nam dolaze u goste, i komšije iz zgrade, ljude koje poznajem baš iz lifta. Likovni elementi na metalnim vratima lifta, izgrebanim i izlizanim, tragovi ljudi i vremena. Znakovni jezik lifta – dugmići starog i novog dizajna, slova, brojevi… Kutija, ‘telo lifta’ – prostor u koji ulaze ljudi. Hvatam trenutke svakodnevnog života, skoro žanr scene – kese iz prodavnice, ljubimci, bicikl, kese sa đubretom, kolica za pijacu… Lift je, samo naizgled, uvek isti”, navela je Jelena Ilić.

Rođena 1973. godine u Zemunu, Jelena Ilić diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. Imala je 17 samostalnih izložbi i učestvovala na više grupnih izložbi. Članica je ULUS-a od 2004.

Izložba “Lift” u Remontu biće otvorena do 4. juna.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares