A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Džordž Miler na čelu žirija 69. Kana

07.02.2016 | 22:51

Džordž Miler na čelu žirija 69. Kana


Džordž Miler na čelu žirija 69. Kana

Australijski reditelj, scenarista i producent Džordž Miler (George Miller) predsedavaće žirijem 60. Filmskog festivala u Kanu koji će biti održan od 11. do 22. maja.

U Kanu je 2015. godine prikazan Milerov poslednji film “Pobesneli Maks: Autoput besa”, koji je bio van konkurencije, a označio je ne samo povratak legendarne sage o filmskom junaku Maksu Rokatanskom, već i samog njegovog kreatora, Milera, kao i njegovog vizionarskog stila koji ga je učinio poznatim imenom u domovima širom sveta, saopštili su organizatori Kanskog festivala.

Povodom imenovanja za predsednika žirija 69. Kana, Miler je izjavio da je oduševljen i da mu je izuzetna čast što će biti u centru tog čuvenog festivala koji otkriva filmska blaga iz celog sveta.

Jedan od ključnih aktera postapokaliptičnog žanra i autor franšize “Pobesneli Maks”, Miler je sa Piterom Virom (Peter Weir), Brusom Beresfordom (Bruce) i Filipom Nojsom (Phillip Noyce), i jedna od ključnih ličnosti zlatnog doba australijske kinematografije 80-ih godina 20. veka.

Poreklom iz malog sela u Kvinslendu, Miler je započeo filmsku karijeru ranih 70-ih, a već 1979. godine je ostvario svetsku slavu – “Pobesnelim Maksom” sa Melom Gibsonom u naslovnoj ulozi. Usledili su novi nastavci te franšize 1981. i 1985. godine, a onda i treći deo 2015. godine, koji ima čak deset nominacija za Oskara, uključujući za najbolji film i režiju.

Miler je tokom karijere često eksperimentisao žanrovima, a prema navodima organizatora Kanskog festivala, uspevao je da brilijantno pomiri očekivanja masovne publike i najviše umetničke standarde.

Između ostalog, bio je 1983. godine jedan od reditelja filma “Zona sumraka”, a potom su usledile “Veštice iz Istvika” 1987. i intimna drama “Lorencovo ulje” (1992) sa Suzan Sarandon i Nikom Noltijem (Nick Nolte), koja je bila nominacije za najbolji scenario i glavnu žensku ulogu. Miler je 1995. godine adaptirao i producirao film “Babe”, koji je imao sedam nominacija za Oskara, a 2006. je potpisao prvi animirani film – “Happy Feet”, koji je bio veliki bioskopski hit i takođe nominovan za Oskara. nastavak tog filma usledio je 2011.

Kanskim žirijem 2015. godine predsedavala su braća Džoel i Itan Koen, a Zlatnu palmu je osvojio francuski reditelj Žak Odijar za film “Dipan”, dok je Gran pri osvojio mađarski debitant Laslo Nemeš za film “Šaulov sin” o strahotama holokausta. Nagradu žirija dobio je grčki reditelj Jorgos Lantimos za “Jastog”, nadrealnu priču na engleskom jeziku o budućnosti u kojoj su brak i potomstvo obavezni.

*Foto: Kanski festival

(SEEcult.org)

Total
0
Shares