A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Дан Народног музеја Србије

Дан Народног музеја Србије

FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA

10. мај 2022. године

 

 

Изложба Femina Balcanica представља плод студиозног рада музејске саветнице Деане Ратковић, ауторке изложбе, и четири музејске саветнице из Одељења за археологију – Вере Крстић, Татјане Цвјетићанин, Веселинке Нинковић и Мирјане Глумац захваљујући којима ће сви посетиоци имати прилику да се кроз пажљиво одабране музејске предмете упознају са занимањима, породичним односима, модом, обичајима,  положајем и улогом жена у приватној и јавној сфери.

Изложба и каталог изложбе, говорећи о женствености, лепоти и друштвеном статусу, женама у римским утврђењима, могућим професионалним дометима, женама у домаћинству или политичком животу, за циљ имају да све заинтересоване упознају са приликама у ранијим епохама подстичући на промишљања о сагледавању улога и односа како у прошлим временима тако и у актуелном добу.

Од предмета за свакодневну употребу – преслица, играчака, посуђа, преко разноврсног накита, лекарских инструмената, скулптура или епиграфских споменика изложба Femina Balcanica на живописан начин прича различите приче о женама у античком добу. Подељена на пет сегмената, од којих сваки обрађује једну од сфера живота жене и феномене везане за њен положај у породици, култу, заједници или уметности, изложба прати разнородне улоге које је жена имала. Од господарице куће и домаћице, мајке, лекарке, писарке, учеснице у ритуалима и религијским обредима, преко угледне жене представљене типизираним статуама великих и малих Херкуланки, Avguste као царске мајке и супруге која је високо позиционирана на друштвеној лествици диктирала моду жена у градовима бићемо у прилици да упознамо мноштво жена Римског царства. Уз помоћ разнородних археолошких предмета Femina Balcanica  даје одговоре на нека од питања која бисмо размишљајући о времену Римског царства могли имати истовремено отварајући нове правце тумачења у контексту данашњих друштава.

Изложбу Femina Balcanica, реализовану у Великој галерији Народног музеја, моћи ћете да посетите све до 28. августа 2022. године, а захваљујући ауторским и стручним вођењима, радионицама за посетиоце различитих узраста и интересовања, трибинама и предавањима имаћемо могућност да најинтересантније теме истражимо још непосредније.

Total
0
Shares