A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Konkurs za izložbu Vajara i vajarki Srbije – Skulptura 22

06.05.2022 | 12:15

Konkurs za izložbu Vajara i vajarki Srbije – Skulptura 22


Vajarska sekcija Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) poziva umetnike da se prijave na konkurs za 11. izložbu Vajari i vajarke Srbije koja će biti održana od 25. avgusta do 15. septrmbra u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu, a posvećena je Olgi Jevrić, povodom stogodišnjice njenog rođenja.

Izložbom Vajari i vajarke Srbije registruju se pojave i specifičnosti savremene skulptorske prakse na domaćoj sceni koje se izražavaju kroz različite forme, prosedee, materijale, poetske i narativne vrednosti.

Pravo učešća na konkursu imaju svi umetnici koji se bave skulpturom u njenom osnovnom i proširenom značenju.

Povodom stogodišnjice rođenja srpske i jugoslovenske umetnice Olge Jevrić (1922-2014), izložba će biti održana pod nazivom Skulptura 22. Kao moto je uzet citat jedne njene misli iz intervjua za list Politika, u kojem je sažela sopstvene težnje u skulpturi.

Povodom samostalne izložbe u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965, Olga Jevrić je izjavila: „… težim da nađem plastičku metaforu kojom bih saopštila neke, na moj specifičan način, doživljene istine i zakonitosti koje proizilaze iz kauzaliteta prirodnih pojava i međusobnih odnosa ljudskih egzistencija – dramu uslovnosti, osmišljenost podređivanja pojedinačnog principu opštosti, jedinstvo fenomena nastajanja i nestajanja – jednu realnost u svojoj protivurečnoj biti… Ukratko da u formu utisnem jedno ljudsko iskustvo u granicama specifične oblikovne sintakse… To želim – ponavljam – želim…“

Konkurs je otvoren do 31. maja 2022. u ponoć.

Pravila učešća:

Autori nemaju pravo da konkurišu radovima koji su bili izloženi na prethodnim izložbama Vajara i vajarki Srbije. Selektorska komisija izložbe zadržava pravo da jedan deo umetnika pozove na učešće van konkursa.

Stručni žiri dodeliće tri nagrade, koje još nisu definisanje zbog čekanja konkursnih rezultata za finansiranje projekata u kulturi.

Zainteresovani umetnici na konkurs dostavljaju sledeću dokumentaciju:

– popunjen Prijavni list
– fotografije ne više od 5 radova ne starijih od 5 godina dakle najranije iz 2017. godine (najbolje po 3 fotografije iz različitih uglova za svaki rad). Fotografije ne treba da budu manje od 25x35cm, 300 dpi rezolucija, RGB kolor režim

Sve potrebne podatke spakovati u jedan e-mail i poslati na adresu vajarskasekcija2022@gmail.com

Za članove imaju izmirenu članarinu za tekuću godinu učešće je besplatno. Oni članovi/ce koji/e nemaju izmirenu članarinu, ali žele da učestvuju, kao i umetnici/ce koji/e nisu članovi ULUS-a, potrebno je da uplate kotizaciju za materijalne troškove produkcije izložbe u iznosu od 2.000 dinara, dok je za inostrane umetnike taj iznos 30 EUR.

Vajarska sekcija ovom prilikom poziva kolege da plate članarinu ako to još nisu učinili, a ukoliko su u teškoj materijalnoj situaciji, imaju mogućnost da upute molbu za oslobođenje od plaćanja Upravnom odboru ULUS-a.

Uplata u zemlji se vrši prema sledećim instrukcijama:

Primalac: Udruženje likovnih umetnika Srbije, Mali Kalemegdan br. 1. Beograd Svrha plaćanja: Materijalni troškovi za produkciju izložbe Vajari/ke Srbije 2022. Račun broj: 325-9500600026388-38

Uplata iz inostranstva se vrši prema sledećim instrukcijama:

Intermediary: OTP BANK PLC., BUDAPEST, SWIFT CODE: OTPVHUHB, Account with

institution: VOJVOĐANSKA BANKA A.D., SWIFT CODE: OTPVRS22, Beneficiary

 Customer: /RS35325960160000399767, UDRUŽENJE LIKOVNIH UMETNIKA SRBIJE,

 MALI KALEMEGDAN 1, Beograd (Stari Grad), SERBIA

 Ili preko PayPala na adresu: izvodi.ulus@gmail.com

Potvrdu o izmirenim članarinama za tekuću godinu za članove ULUS-a, odnosno potvrdu o uplati kotizacije za izložbu nije potrebno dostavljati na konkurs, ali je dokaz o uplati kotizacije ili potvrdu o izmirenosti članarine potrebno imati kod sebe u slučaju da ih organizator zatraži na uvid. Ne vrši se povraćaj kotizacije u slučaju da rad ne bude selektovan za izložbu.

Učesnici konkursa će o rezultatima selekcije biti obavešteni do 20. juna, a o dostavi radova će naknadno biti obavešteni.

Odabrane radove treba dostaviti na adresu: ULUS, Mali Kalemegdan 1, 11000 Beograd. Selektorska komisija zadržava pravo da ne prihvati rad ukoliko ustanovi da doneti original ne odgovara priloženim fotografijma.

Rok za preuzimanje radova je 10 dana od dana završetka izložbe, dakle 25. septembra 2022. godine

Radovi koji ne budu preuzeti u roku od 30 dana od završetka izložbe smatraće donacijom ULUS-u.

U skladu sa materijalnim sredstvima kojima raspolaže ULUS, postoji mogućnost da udruženje obezbedi transport radova većih dimenzija.

Detalje o konkursu moguće je naći na sajtu ULUS-a.

(SEEcut.org)

Total
0
Shares