A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Krenula druga faza na proširenju Bulevara patrijarha Pavla

Krenula druga faza na proširenju Bulevara patrijarha PavlaSkoro tri godine nakon što su otpočeli prvi radovi na projektu proširenja Bulevara patrijarha Pavla, realizacija je konačno ušla u drugu fazu, kojom će se ova magistralna saobraćajnica kompletirati od mosta na Adi do Ulice Pere Velimirovića. Novi bulevar gradi se u novoj regulaciji i širem profilu kolovoza sa 2 trake po pravcu i centralno postavljenim tramvajskim bašticama u razdelnom pojasu. Prva faza obuhvatala je izgradnju nove saobraćajnice u dužini od 1.700 metara u zoni Ulice Pere Velimirovića, uključujući izmeštanje korita Topčiderke i izgradnju novog mosta, međutim radovi na toj etapi još nisu završeni. Ugovoreni rok za prvi deo projekta bio je februar prošle godine ili 17 meseci, ali i nakon 32 meseca deonica još nije otvorena. Očekuje se da do leta radovi budu završeni na prvoj fazi, dok je ugovoreni rok za drugu fazu 12 meseci.

Projektom druge faze nekadašnji železnički koridor u Topčideru biće pretvoren u krak Bulevara patrijarha Pavla koji će direktno spojiti sa petljom Hipodrom. Kada se ova etapa završi, trenutno postojece suzenje na petlji Hipodrom ka Rakovici biće ukinuto, kao i ukrštanje šinskog i motornog saobraćaja kod podvožnjaka ka Košutnjaku. Trasa tramvajske pruge će zadržati postojeću trasu, ali je projektom obezbeđeno denivelisano ukrštanje tramvaja i drumskog saobraćaja, što znatno povećava bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Dužina nove saobraćajnice je 1.940 metara i planirane su po dve saobraćajne trake po smeru, razdvojene razdelnim pojasom širine četiri metra, dok će trotoari biti promenljive širine, a najmanje dva metra. Na trasi su planirana dva i dva kružna toka, jedan kod kompleksa Zavoda za izradu novčanica i drugi kod podvožnjaka ka Košutnjaku, gde je planiran i tramvajski tunel od 73 metara.

Neto vrednost ugovorenih radova je 2,05 milijardi dinara, rok za izvođenje je 360 dana od uvođenja u posao, a radove izvodi grupa dobavljača koju predvodi RAS Inženjering.

Total
0
Shares