A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Konkurs za prijavu filmova na 20. Filmski front

20.04.2022 | 13:27

Konkurs za prijavu filmova na 20. Filmski front


Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski front u Novom Sadu biće održan jubilarni, 20. put krajem oktobra, pod sloganom “Povratak korenima” (Back to the roots), a tim povodom objavio je konkurs za stvaraoce kratkometražnih igranih filmova iz celog sveta.

Konkurs je otvoren do 31. avgusta za prijave filmova za dve takmičarske selekcije: Srbija/region i Međunarodna.

U okviru takmičarskog programa, Filmski front uzima u obzir kratke igrane filmove koji su završeni posle 1. januara 2021. godine i čije trajanje ne prelazi 30 minuta. Pod istim uslovima u pogledu dužine trajanja i godine produkcije, Filmski front, u okviru pratećeg programa, prima i eksperimentalne, dokumentarne i animirane filmove.

Prijavljivanje filmova obavlja se putem platforme FilmFreeway.

“Novina je da smo odlučili da se u takmičarskim selekcijama prvenstveno okrenemo kratkom igranom filmu. Jednostavno teško je uspostaviti jedinstvene kriterijume prilikom odabira i nagrađivanja filmova koji bi se primenili ravnopravno na sve filmske vrste. Kako postoji dosta festivala koji na kvalitetan način prezentuju kratke dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove, rešili smo da se fokusiramo na kratki autorski igrani film. Novine u oblasti dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma publika će i dalje imati priliku da vidi na Frontu, ali kroz specijalne programe”, istakla je direktorka festivala Filmski front Nina Latinović.

Slogan 20. Filmskog fronta “Povratak korenima” referiše na sam karakter tog festivala koji je izrastao iz andergraund okruženja i ima tesnu vezu sa nezavisnom muzičkom i strip scenom. U pitanju je i obeležavanje jubileja, 20. izdanja festivala.

“Festival od svojih početaka neguje nezavisno stvaralaštvo nastojeći da autore nezavisnog filma približi mejnstrim tokovima i ohrabri ih da učine korak dalje u svom stvaralaštvu – pre svega da prezentuju široj publici svoj rad i na taj način svoje viđenje sveta učine vidljivijim”, naveo je selektor Filip Markovinović.

Jubilarni, 20. Filmski front biće održan od 27. do 30. oktobra 2022. u Novom Sadu.

Dodatne informacije o konkursu moguće je pronaći na festivalskom sajtu filmfront.rs.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares