A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Pola veka Pozorišta lutaka Pinokio

31.03.2022 | 23:17

Pola veka Pozorišta lutaka Pinokio


Pola veka Pozorišta lutaka Pinokio

Pozorište lutaka “Pinokio”, jedini profesionalni teatar te vrste u Beogradu i ujedno najveće lutkarsko pozorište u Srbiji, obeležava 50 godina postojanja, a povodom jubileja, pripremilo je tokom aprila raznovrstan program, počev od premijere predstave “Bajka o začaranoj lepotici” reditelja Slavča Malenova iz Bugarske.

Svečana proslava jubileja, pod sloganom “Pola veka igre”, počeće 1. aprila na platou ispred Pozorišta “Pinokio” u 19:45 časova koncertom Orkestra policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Program će biti nastavljen u pozorišnoj sali svečanom dodelom nagrada i priznanja, te premijerom predstave “Bajka o začaranoj lepotici”.

“Bajka o začaranoj lepotici” scenska je adaptacija narodne priče, čiji je naslov u originalu “Lamяta Černodreha”, a govori o začaranoj devojci iz Ružine šume. Priča je namenjena deci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka, koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ta bajka može da pomogne malim gledaocima da se povežu sa vrednostima koje su skrivene duboko u priči i s problemima koji ih očekuju u budućnosti.

U predstavi igraju: Goran Popović, Željka Mandić, Borko Sarić, Lako Nikolić, Zorana Milošaković-Tasić, Jovan Popović, Nela Nikolić, Ljiljana Živić, Biljana Mihajlović, Dragana Vasić, Nikola Mijatović i Đorđe Kadijević.

Proba predstave “Bajka o začaranoj lepotici”

Povodom jubileja, biće priređena i promocija monografije, a okviru Dana Beograda, 18. aprila u Muzeju Jugoslovenske kinoteke premijerno će biti prikazan dokumentarni film o 50 godina Pozorišta lutaka “Pinokio” – “Pola veka igre”, autora Vojislava Savića, prema scenariju Jelene Paligorić Sinkević.

Pozorište lutaka “Pinokio” osnovao je Živomir Joković kao putujuće pozorište “Pinokio” 1972. godine. Sedište u Zemunu, pri Radničkom univerzitetu, dobilo je 1973. godine, kada je i promenilo ime u Pozorište lutaka “Pinokio”. Tokom leta 2014. godine Pozorište se preselilo u zgradu bivšeg bioskopa “Jugoslavija” na Novom Beogradu, koju mu je Skupština grada Beograda dodelila na 20 godina korišćenja.

*Foto: Pozorište “Pinokio”

(SEEcult.org)

Total
0
Shares