A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

„Scenografija odluke“ Ivica Ivčević

Serija fotografija „Scenografija odluke“ višeslojni je eksperiment posmatranja vlastite egzistencije i medija koji ga prenosi – fotografije. Simbolične, naoko i s delom određene nepristupačnosti prema posmatraču, fotografije su internalizirani proces preispitivanja i suočavanja sa samim sobom, dovedene do krajnjih granica ogoljivanja.

Posebna suočavanja koja se odvijaju u fotografijama su vizuelno razjašnjena u dvostrukom stanju koje možda i najbolje objašnjava internu bitku nad vlastitom percepcijom.

Sa jedne strane tu je element prizora ogoljenog tela i duha kao svojevrsnog zadnjeg stanja iskrenosti sa samim sobom – dovođenja do zadnje granice gde ništa ne postoji do vlastitog tela. Tu je vidljiva i druga strana koja simbolizuje nesigurnost, ranjivost, potragu za samim sobom. Distorzije, korištenje scenografije prostora u kojem se autor suočava sam sa sobom i nestajanje iza predmeta i u uglovima prostorija su refleksija bega kao i nejasne slike sebe.

Prostori u kojima se radovi odvijaju, iako su više kulisni, takođe nose simbolične poruke – proces oslobođenja se postepeno odvija, bez jasne krajnje poruke. Neki prostori su tek naznake, dok drugi jasno prikazuju ogoljena stanja duha koja su postavljena u komparaciji s spoljnim životom.

Serija je nastala za vreme jednogodišnjeg boravka autora u iznajmljenom stanu zagrebačkog donjeg grada koji se nije previše menjao od svoje gradnje krajem šezdesetih. Ta scenografija zatočenog vremena bila je mestom nekih ličnih preispitivanja, odluka i razgovora sa samim sobom. Serija je rezultat tog procesa a ujedno i prvi put da autor objektiv okreće sam prema sebi.

Radovi unose iskrenost u prikazivanju vlastitih previranja – ne postoje krajnosti u emocionalnim stanjima, ali se prikazuju izgubljene crte koje ukazuju na kompleksnost ljudskog duha i često nesiguran put prema razjašnjenju. Nakon premijerne izložbe u Hrvatskoj 2018. prvo predstavljanje autora domaćoj publici biće u KC Labu, koji svojom modernističkom estetikom stambenog prostora sjajno prati motive samih fotografija.

Ivica Ivčević rođen je u Zadru 1980. Fotografijom se bavi dugi niz godina u ispresecanim vremenskim intervalima, amaterski i profesionalno. Autor nekoliko grupnih i samostalnih izložbi, autor živi i radi u Zagrebu.

Autor fotografija: Ivica Ivčević
Autorica teksta: Ana-Marija Petričević

Izložba traje od 5. do 17.aprila 2022.

Total
0
Shares