A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Poziv institucijama za raspisivanje internih konkursa za otkup vizuelne umetnosti

23.03.2022 | 12:46

Poziv institucijama za raspisivanje internih konkursa za otkup vizuelne umetnosti


Inicijativa umetnika ponovo poziva institucije da raspišu interne konkurse – pozive umetnicima za prijavu projekata i umetničkih radova za otkup, na osnovu nedavno raspisanog Konkursa Ministarstva kulture i informisanja Srbije za finansiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnih umetnosti za 2022. godinu.

Analizom rezultata  prethodno sprovedenih konkursa za finansiranje umetničkih dela i na osnovu razgovora sa kolegama umetnicima, Inicijativa umetnika ukazuje na primedbe u vezi sa transparentnošću procedure i mogućnošću slobodnijeg i šireg pristupa konkursu većeg broja različitih umetnika. Nastojanje Inicijative umetnika da Ministarstvo i javnost upozna sa tim problemima, kako je naglasila, ima za cilj pronalaženje adekvatnijih rešenja za raspisivanje budućih konkursa i ostvarivanje opšteg interesa – izbor najznačajnijih umetničkih dela.

Na osnovu Konkursa za finansiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnih umetnosti za 2022, koji je otvoren do 11. aprila, Inicijativa umetnika stoga poziva institucije da što pre objave svoje interne javne pozive umetnicima (konkurse) za prijavu projekata i umetničkih radova za otkup.

Pored predloga koje bi i inače – prema sopstvenoj odluci slali Ministarstvu, Inicijativa umetnika smatra da je važno da institucije otvore i interne konkurse i tako omoguće svakom umetniku da ravnopravno i transparentno ponudi svoje projekte i radove za otkup, naveli su u ime Inicijatove umetnika Anica Vučetić, Mirjana Denkov, Nina Todorović i Dragoslav Krnajski.

Bilo bi poželjno da institucije javni poziv objave na svom sajtu, Fejsbuk stranicama ukoliko ih poseduju, kao i da ih proslede portalu SEEcult.org (info@seecult.org, redakcija@seecult.org), Fejsbuk grupi Info – Vizuelna umetnost, te da ih proslede preko svojih mejling lista.

Budući da je Konkurs za finansiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnih umetnosti za 2022. godinu otvoren do 11. aprila, institucije su zamoljene da što pre objave intervne javne pozive i daju rok umetnicima za slanje ponuda kako bi i same do kraja Konkursa Ministarstva kulture imale vremena da pripreme konkursnu dokumentaciju.

U prilogu je model javnog poziva (na ćirilici i latinici), koji se može prilagoditi sopstvenim uslovima.

(SEEcult.org)

 

Total
0
Shares