A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Nagrada BFI Jovan Ćirilov koreografima Karizo-Šartije

20.03.2022 | 21:06

Nagrada BFI Jovan Ćirilov koreografima Karizo-Šartije


Nagrada BFI Jovan Ćirilov koreografima Karizo-Šartije

Nagrada Beogradskog festivala igre (BFI) “Jovan Ćirilov – za korak dalje” svečano je uručena Gabrijeli Karizo i Franku Šartijeu, osnivačima belgijske trupe Piping Tom, koja je gostovala tokom vikenda na 19. BFI predstavom “Dete”.

Nagrada je uručena 19. marta u Madlenianumu Šartijeu, koji je sa Gabrijel Karizo autor nagrađene predstave “Diptih: Vrata koja nedostaju i Napuštena soba”, izvedene na 18. BFI u Madlenianum u aprilu 2021. godine.

“Karizo i Šartije ne kreiraju samo vrhunski teatar igre, već stvaraju jedinstveno, neponovljivo pozorišno iskustvo. U filmskom maniru, njihovi komadi nude blještav, ekstravagantan doživljaj, istovremeno dodirujući najdublje strahove i pretvarajući putovanje u halucinaciju. Ono što čini njihov rukopis posve posebnim, jesu čudesne slike koje se ređaju u živoj, virtuoznoj montaži, uz precizan osećaj za scensko vreme i visok nivo estetskog savršenstva. Sa matematičkom egzaktnošću, oni artikulišu fizički intenzitetet i povezanost, odnosno opravdanost svih detalja i likova koji se pojavljuju pred očima gledaoca, uvodeći ga u svoj magični svet. U snažnoj sinergiji, Karizova i Šartije su izgradili jednu od najautentičnijih umetničkih trupa današnjice, čije se predstave iščekuju i percipiraju kao redak umetnički događaj”, navedeno je u obrazloženju, koje je pročitala članica žirija Marija Janković.

Za razliku od ranijih godina, kada su to najveće priznanje BFI-ja uručivali premijerka Srbije Ana Brnabić ili ministri, nagradu u vidu statue akademske vajarke Andree Prokopijević, Šartije je primio iz ruku mlade balerine Anuk, učenice Baletske škole Nacionalne fondacije za igru iz Beograda, koja je nastupila u naslovnoj ulozi u predstavi “Dete” sa starijim kolegama iz trupe Piping Tom.

Gabrijela Karizo i Frank Šartije osnovali su Piping Tom iz ad hoc grupe koja se okupila oko produkcije Alena Platela, a za 20 godina izrasla je u kompaniju međunarodnog renomea. Širok spektar njihovih interesovanja, zajedno sa osobenošću igrača, nošen je originalnim, multidisciplinarnim koreografskim jezikom.

Komad “Dete”, završni deo porodične trilogije nakon predstava “Otac” (2014) i “Majka” (2016), proučava svet iz ugla deteta i najnoviji je rad Karizove i Šartijea, koji se zbog specifičnog koncepta nagrade našao na programu 19. BFI. Komad “Otac” takođe je izveden na BFI, kao i “Ulica Vanderbranden”, “Za izdavanje” i “Diptih”. Za razliku od ostalih komada, “Dete” nosi drugačiju estetiku i pristup, pa je Šartije nakon izvođenja poželeo da razgovara sa publikom o važnim temama poput psihoza kod dece, nasilja nad decom i genetskim predispozicijama u vezi sa nasiljem.

Prethodni laureati nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje” su Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu, Mari Šuinar i Jakopo Godani.

*Foto sa urucenja: BFI; naslovna fotografija: Piping Tom / Diptih, Maarten Vanden Abeele

(SEEcult.org)

Total
0
Shares