A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Konkurs za NFT radove – Razmaštani dig(id)entiteti

02.03.2022 | 16:38

Konkurs za NFT radove – Razmaštani dig(id)entiteti


Galerija No Concept u Beogradu, u saradnji sa NFTizerom i ECD-om, raspisala je konkurs za radove umetnika iz regiona koji su zainteresovanih da ih plasiraju kao NFT. Prvi put u lokalnom, ali i u regionalnom kontekstu, na izložbi “Razmaštani dig(id)entiteti” od 25. do 27. marta biće predstavljena selekcija digitalnih umetničkih dela u formi aukcije.

Globalni fenomen NFT-a, odnosno nezamenljivih tokena koji  podrazumevaju oblik digitalne imovine, poslednjih godina doživeo je neverovatnu popularnost, te se tradicionalna trgovina umetničkih dela u velikoj meri preselila iz fizičkog u prostor digitalne trgovine. NFT je posebno eksplodirao nakon što je aukcijska kuća Kristis prodala digitalni kolaž umetnika Majka Vinkelmana poznatijeg kao Bipl (Beeple) za čak 69 miliona dolara.

NFT token može biti digitalna grafika, slika, fotografija, ali i muzička ostvarenja i video igre, čija se vrednost izražava u kriptovalutama i može se prevesti u tekuće valute.

“Svaki aspekt naše svakodnevnice obeležen je digitalnim iskustvom, što se odražava na način na koji vidimo i predstavljamo sebe. Razne aplikacije, emotikoni i filteri konsitituišu idealne slike nas samih koje doprinose učestalom brisanju granica između realnosti i fikcije. Stiče se utisak da pitanja emocija i suvisle ljudske interakcije ostaju na površini, dok fantazija, te ultimativna želja za posedovanjem (izgleda, imidža, statusa) definišu digitalni poredak. U želji da sagledamo savremeni trenutak i razumemo recentne načine posmatranja sebe i drugih, potražujemo radove koji portretišu razmaštane verzije digitalnih identiteta (hibridi, mutanti, alteregoi, botovi, algoritmi, kiborzi) bilo da su u pitanju humoristične, društveno anagažovane ili krajnje konceptualne interpretacije”, naveo je kustos izložbe “Razmaštani dig(id)entiteti” Vladimir Bjeličić.

Selekcija će biti predstavljena u formi video instalacije, a publika će biti u prilici da učestvuje u aukciji na kojoj će minimalna početna cena pojedinačnog rada biti 60 dolara (u protivvrednosti korišcene kriptovalute) ili više u dogovoru sa umetnikom.

Umetnici izabranih radova proći će kroz vođeni proces konverzije rada u NFT, otvaranja naloga i transakcija na platformi za trgovinu NFT-evima, opensea.io.

Poziv je otvoren za sve zainteresovane iz regiona (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija i Crna Gora) koji imaju više od 18 godina.

Jedan umetnik može da prijavi maksimum dva rada. Radove treba slati u formatima: JPG, PNG, GIF, SVG, MP4, WEBM, MP3, WAV, OGG, GLB, GLTF (do 100 mb).

Zainteresovani za učešće trebalo bi da do 7. marta pošalju na email adresu nft@noconcept.rs poruku koja sadrži: Cv umetnika, link sa koga je moguće preuzeti rad (wetransfer), potvrda o kotizaciji u iznosu od 9 evra u dinarskoj protivvrednost po radu.

Uplata kotizacije u vrednosti od 9 evra po radu (dinarska protivvrednost za transakcije iz Srbije). Instrukcije za uplatu kotizacije: Uplate iz inostranstva vršiti na PayPal nalog nft@noconcept.rs, uplate iz Srbije vršiti prema instrukcijama sa QR koda (u prilogu teksta).

Umetnici čiji radovi ne budu uključeni na izložbu, koja je deo projekta „NFT i(li) Umetnost”, dobiće jedinstveni info paket sa tutorijalima.

Izložba je deo trodnevnog događaja posvećenog NFT-ju koji će okupiti čitav spektar različitih stručnjaka kako iz IT i finansijskog sektora, tako i iz kulturno-umetničke zajednice upućenih u taj novi fenomen. Program će biti dostupan široj javnosti koja će imati mogućnost da se bolje upozna sa NFT-em, dok će umetnici imati mogucnhost da promovišu vlastiti rad, učine ga vidljivijim, savetuju se sa ekspertima uživo, steknu kontake i upoznaju se bliže sa NFT tehnologijom.

Projekat realizuje tim okupljen oko mlade beogradske Galerije NO Concept u saradnji sa NFTizerom i ECD-om, prevođen dizajnerkom Leonidom Ajder, u cilju uspostavljanja platforme za susret, razmenu, i uspostavljanje saradnje između umetnika, kustosa, istoričara umetnosti, vlasnika galerija, IT stručnjaka, eksperta za kriptovalute, bankare i mnoge druge, kroz zajedničko razumevanje NFT-a, kritičko promatranje ove pojave, pravaca razvoja digitalne umetnosti, razvoja karijera umetnika, njihove nove uloge u virtuelnom svetu, kao i potencijalima koji se u tom domenu otvaraju za lokalnu umetničku scenu u globalnom konktekstu.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares