A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Konkurs za nagradu Jelena Šantić

25.02.2022 | 21:11

Konkurs za nagradu Jelena Šantić


Fondacija “Jelena Šantić” objavila je konkurs za nagradu “Jelena Šantić”, namenjenu onima koji su u proteklom dvogodišnjem periodu (2020-2021) svojim kulturnim praksama značajno doprineli borbi za ljudska prava i afirmaciji pojedinaca, pojedinki i malih grupa u društvenim promenama u Srbiji.

Nagrada se dodeljuje za autorsko delo, inicijativu, projekat ili javni događaj.

Zainteresovani da nominuju nekoga trebalo bi svoju prijavu/nominaciju da popune putem online prijave na sajtu fjs.org.rs, a ukoliko je potrebno, prateću dokumentaciju o potencijalnim laureatima moguće je dostaviti na adresu: office@fjs.org.rs i mirjana@fjs.org.rs sa naznakom: “Za nagradu Jelena Šantić”.

Moguće je prijaviti i svoj projekat/autorsko delo/inicijativa/javni događaj ili nominovati tuđi za nagradu, a rok je 21. mart 2022.

Kriterijumi prema kojima će se odlučivati:

– koliki i kakav uticaj projekat/autorsko delo/inicijativa/javni događaj ima na lokalnu zajednicu, zemlju i/ili međunarodno okruženje;
– da li i na koji način je projekat/autorsko delo/inicijativa/javni događaj umetnički relevantan, inovativan i tematski aktuelan;
– realizacija projekta/autorskog dela/inicijative/javnog događaja je bila u periodu 2020-2021.

Žiri će odabrati po jednog/u nagrađenog/u iz tri kategorije:

– inicijativa civilnog društva (neformalna grupa, udruženje, fondacija, zadužbina, medij ili stručno udruženje)
– pojedinci/ke (autori/ke, aktivisti/kinje, istaživači/ce)
– poseban doprinos razvoju zajednica kroz angažovanu kulturu (javne institucije, civilno društvo, mediji, pojedinci i pojedinke).

Nagradu čine triptih fotografija Jelena Šantić – rad Goranke Matić, vajarski rad Krila Igora Grubića.

Rokove, kao i smernice, moguće je naći na sajtu Fondacije “Jelena Šantić”, koja od 2006. godine dodeljuje nagradu inicijativama koje doprinose borbi za slobodu govora, građanske slobode i ljudska prava kroz angažovanu kulturu. Tom nagradom se nastavlja podrška aktivističkoj praksi, koju je Jelena Šantić hrabro i prkosno realizovala tokom 90-ih godina.

Nagrada “Jelena Šantić” realizuje se u partnerstvu sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, CRTA, ORCA i Media&reform centrom u Nišu, u okviru projekta “Tvoje mesto u Srbiji”, uz podršku Američke agencije za razvoj (USAID) i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

(SEEcult.org)

Total
0
Shares