A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Uži izbor za Zlatni suncokret

26.01.2022 | 18:44

Uži izbor za Zlatni suncokret


Uži izbor za Zlatni suncokret

Knjige 17 autora ušle su u uži izbor za nagradu “Zlatni suncokret” za 2021. godinu, koju kompanija Vital dodeljuje za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Nagrada “Zlatni suncokret” za knjigu godine, poznata i kao “Vitalova nagrada”, biće dodeljena 25. put, na osnovu odluke žirija koji čine: Dragan Babić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik).

Nakon razmatranja više od 200 pristiglih naslova, žiri je sačinio uži izbor od 17 kandidata za nagradu, među kojima je i Milena Marković, dobitnica NIN-ove nagrade za roman “Deca”, u izdanju LOM-a.

U konkurenciji su romani: “Smrtni ishodi atletskih povreda” Milice Vučković (Booka), “Španska čizma” Vladimira Kopicla (Laguna), koji je bio u najužem izboru za NIN, “Menuet u šejtanovim papučama” (Dereta) Milkice Miletić, “Dvadeset peti sat” Aleksandra Gatalice (Službeni glasnik), “Trik-roman” Petra Miloševića (Agora), “Putovati” Žarka Radakovića (Čarobna knjiga), “Središnja pustinja” Miomira Petrovića (Laguna), “Noćna projekcija” Ota Horvata (Akademska knjiga), “Bez” Bore Ćosića (LOM) i “Savršen antitalenat za sreću” Nebojše Milenkovića (Akademska knjiga).

Knjiga “Deca” Milene Marković, proglašena najboljim romanom odlukom NIN-ovog žirija, uvrštena je među pesničke zbirke, kao “narativna poema”, a u konkurenciji su i knjige “Dok tonemo u mrak” Gojka Božovića (Povelja) i “Uradi sam” Dejana Aleksića (Kulturni centar Novog Sada).

Žiri “Vitalove” nagrade izdvojio je u uži izbog i dve zbirke priča – “Sazrevanje modrica” Danila Lučića (Areté) i “Priče o Adamu” Lazara Pavlovića (Enklava), kao i dve knjige iz oblasti esejistike i naučne publicistike – “Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog” Gorane Raičević (Akademska knjiga) i “Ključ od Kosova” Boška Suvajdžića (Albatros Plus).

Foto: Selena Pantović Bakić/SEEcult

Prema navodima žirija nagrade “Zlatni suncokret”, u protekloj godini nastavila se globalna vladavina zbunjenosti, straha, krize znanja i inflacija lažnih spasitelja.

“Kao posredovani baštinik sećanja, književnost još uvek traži drugačiji, složeniji i odgovorniji jezik pomoću kojeg bi izrazila krhotine našeg iskustva. Stoga su pažnju žirija privukle pre svega knjige koje oprezno ispituju mogućnosti i granice jezika i znanja, knjige koje, kao što biva u vremenima velikih kriza, streme ka učenom neznanju, ka skromnosti udruženoj sa vrlinama stvaranja”, naveo je žiri, dodajući da se knjige u užem izboru, koje su se našle među većim brojem kvalitetnih dela, izdvajaju zbog uverljivog, izazivačkog odnosa koji grade između teksta i sveta, dokumenta i fantazije, velikih i malih priča.

Najuži izbor kandidata za nagradu “Zlatni suncokret” biće saopšten početkom februara.

Nagrada podrazumeva diplomu i novčani iznos, a biće uručena krajem februara u Beogradu.

“Vitalova” nagrada prvi put je dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima tog književnog priznanja kompanije Vital a. d. su i Svetlana Slapšak, Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac, Dragan Velikić, Vule Žurić i Enes Halilović, nagrađen prošle godine za roman “Ljudi bez grobova”, u izdanju Lagune.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares