A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Najuži izbor za nagradu Duško Radović

25.01.2022 | 15:02

Najuži izbor za nagradu Duško Radović


Najuži izbor za nagradu Duško Radović

Knjige Peđe Trajkovića, Dejana Aleksića i Duška Domanovića ušle su u najuži izbor za nagradu “Duško Radović”, saopštila je Biblioteka grada Beograda, osnivač tog novog priznanja za književnost za decu i mlade.

U najužem izboru su: Knjiga plava kao trava kad spava Peđe Trajkovića (CK Gradac), Malo-malo pa slon Dejana Aleksića (Imam ideju, Kraljevo) i Pesme za naj-velike Duška Domanovića (Kulturni centar Ribnica).

Žiri koji čine Miloš Radović (predsednik), prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić, proglasiće dobitnika 8. februara u Skupštini grada Beograda.

U širem izboru bile su i knjige Tarakan Milke Ivašković Knežević (NNK Internacional), Rečnik srpskih mitoloških bića Tamare Lujak (Laguna), Uspavanka za Mesec Olivere Nedeljković (Kreativni centar) i Sve što (ni)sam očekivala Dragane Mladenović (Kreativni centar).

Nagrada “Duško Radović”, kako je ranije najavljeno, biće dodeljivana jednom godišnje na osnovu konkursa za najbolja izdanja za književnost za decu i omladinu, u okviru svih žanrova u prethodnoj godini.

Nagrada se sastoji od: statuete Dušana Radovića koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića; diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Osim nagrade “Duško Radović”, Biblioteka grada Beograda ustanovila je i nagradu “Beogradski pobednik” za najbolji roman, koja je vredna 10.000 evra – kao i ugledna NIN-ova nagrada, koja se dodeljuje već gotovo sedam decenija.

U najužem izboru za nagradu “Beogradski pobednik” je i Milena Marković, dobitnica NIN-ove nagrade za 2021. godinu – za roman-poemu “Deca”, u izdanju kuće LOM.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares