A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Najuži izbor za Politikinu nagradu

05.01.2022 | 21:26

Najuži izbor za Politikinu nagradu


Najuži izbor za Politikinu nagradu

Izložbe Vladana Radovanovića, Dragane Žarevac, Ivane Ivković i Tanje Ostojić u Beogradu i Uroša Đurića u Užicu ušle su u najuži izbor za Politikinu nagradu za 2021. godinu.

Vladan Radovanović nominovan je za izložbu “A galaksija okolo sija” u Hali 4 Beogradskog sajma, Dragana Žarevac za izložbu “Prošireno prisustvo/Otelovljeni arhiv” u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, koja posluje pri Muzeju savremene umetnosti, dok je Ivana Ivković nominovana za izložbu “Posle vas” u Salonu MSUB-a.

Tanja Ostojić u izboru je za izložbu “Mis(s)placed Woman?” u Galeriji “Poodrum” Kulturnog centra Beograda i Novoj galeriji vizuelnih umetnosti, u saradnji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju. Uroš Đurić nominovan je za izložbu “Stanje stvari” u Galeriji Reflektor u Užicu.

Žiri Politikine nagrade je, posle uvida u prošlogodišnju izlagačku produkciju u Srbiji, odabrao najpre u uži izbor deset izložbi, od kojih je pet ušlo u najuži izbor.

U užem izboru bile su i samostalne izložbe Žolta Kovača, Igora Antića, Lane Vasiljević, Nemanje Nikolića i Rajka Popivode.

Žiri Politikine nagrade čine istoričari umetnosti: Simona Čupić, Saša Janjić, Svetlana Mitić, Ljiljana Ćinkul i urednica Kulturnog dodatka lista “Politika” Marija Đorđević.

Politikinu nagradu za 2020. godinu dobio je Zoran Naskovski za multimedijalnu izložbu “Crisis ‒ Ornet Kolmen u Beogradu”, održanu krajem oktobra u CZKD-u.

Među dobitnicima “Politikine” nagrade su i: Perica Donkov (2019), Gabriel Glid (2018), Mileta Prodanović (2017), Zdravko Joksimović (2016), umetnički par DoplgengerIsidora Ilić i Boško Prostran (2015), Balint Sombati (2014), Čedomir Vasić (2013), Biljana Đurđević (2012), Nikola Džafo (2011), Bojan Bem (2010), Marija Dragojlović i Dragoljub Raša Todosijević (2009), Anica Vučetić (2008), Predrag Nešković (2007), Bora Iljovski (2006), Vladimir Perić (2005), Aleksandar Rafajlović (2004), Goranka Matić (2003)… Među ranijim dobitnicima su i Dušan Otašević, Ljubica Cuca Sokić, Milovan DeStil Marković

(SEEcult.org)

Total
0
Shares