A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Džesika Livingston — jedna od žena koje su oblikovale globalnu IT industriju

Ovaj tekst je nastao u okviru programa Preduzmi ideju koji finansira USAID.

Džesika Livingston široj javnosti je verovatno manje poznata, iako je jedna od osoba koje su u velikoj meri oblikovale današnju globalnu IT industriju i startape koji su je kreirali. Ona je suosnivačica Y Combinatora, investicionog startapa koji je izrodio gigante kakvi su Reddit, Coinbase, Airbnb, Dropbox, Stripe, Twitch, DoorDash, i mnoge druge, i rad tog investicionog fonda je imao izuzetan uticaj na razvoj ekosistema Silicijumske doline i šire.

Iako je insajderi iz industrije s pravom ističu kao ključ uspeha inkubatora, Džesika je u velikoj meri i dalje neprepoznata. Ona je zaslužna za mnoge tehnike, korake i procedure koje su Y Combinatoru donele kultni status, i dovele do velikog uspeha brojnih startapa, i može se reći da je slava inkubatora u velikoj meri došla kao posledica njenog rada. Priča o njenom karijernom putu je ujedno i priča o tome kako uspeh često dolazi neočekivano, i kako naši talenti na neočekivanim mestima mogu da preokrenu stvari.

Od filologije i bankarstva do investiranja rizičnog kapitala

Džesika je detinjstvo provela u Minesoti, gde ju je odgajila baka, i gde se u mladosti bavila sportom. Nakon sticanja diplome iz engleskog jezika, imala je niz poslova tipičnih za nekoga sa takvom pozadinom: odnosi s klijentima, odnosi s investitorima, rad u časopisima (Food & Wine), čak i organizator venčanja.

Iako se u detinjstvu i mladosti nije previše isticala i iako niko ne bi rekao da osoba njenog profila može da završi u tehnološkoj industriji, kako sama navodi, imala je tri kvaliteta za koje veruje da su joj pomogli u karijeri: sposobnost opažanja sitnica, samostalnost, i direktnost.

U banci u kojoj je radila srela je Pola Grejema, i to poznanstvo uvelo ju je u svet startapa. Ubrzo je počela da istražuje problematiku, i intervjuiše osnivače startapa što je rezultiralo objavom knjige Osnivači na poslu 2007. godine. Kada je Grejem sa još nekoliko kolega odlučio da pokrene svoj fond, Džesika je bila jedan od osnivača, a izvorni plan je bio da oni biraju startape, dok će Džesika raditi sve ostalo.

Od trenutka kada je YCombinator počeo sa radom, od nezanimljivih mejlova za medije, vođenja škole za startape, i brojnih drugih aktivnosti, Džesika Livingston je bila neizostavni deo projekta, i veliki razlog za njegov uspeh. Štaviše, kako je istakao i Grejem, Džesika je od samog početka bila sastavni deo inkubatora, a ne samo pomoćnik. Njene najveće zasluge, prema njemu, treba tražiti u kulturi kompanije koju je uspostavila, jer je „kultura bila proizvod”.

Tajna uspeha YCombinatora

U praksi, jedan od prvih i najpoznatijih elemenata kulture YCombinator-a su čuvene večere sa osnivačima, koje su uspostavile kulturu komunikacije, razmene ideja i personalizovan pristup investiranju koji je u to vreme bio revolucionaran. Mimo toga, i možda još važnije, Džesika je bila ona koja je donosila gotovo sve ključne odluke, od zapošljavanja novih ljudi do finansiranja startapa.

Razlog zbog kog je imala toliku moć treba videti u njenoj sposobnosti procene karaktera, koju često karakterišu kao svojevrsni radar. Dok su drugi osnivači, Pol, Trevor i Robert, bili usmereni na tehničke probleme, Džesika je bila usredsređena na same osnivače: na to kako se ponašaju, šta rade, kakav je njihov međusobni odnos i šta bi to moglo da znači u budućnosti.

U promenljivom svetu startapa, česte su promene strategije, odustajanje od početnih ideja, ili potpuna promena poslovnog modela. U tim trenucima, odnos između osnivača je vrlo često razlika između uspeha i propasti, što je jedan od razloga zbog kog YC uglavnom ne ulaže u startape sa jednim osnivačem. Ispostavlja se, shvatanje značaja tog odnosa i njegova pravilna procena ujedno čine i razliku između uspešnih i neuspešnih startap inkubatora.

Kako je jednom napisao Grejem, YCombinator je finansirao AirBnB zbog toga što „su im se svideli osnivači” a ne zato što su verovali da je startap sam po sebi dobar. Ključna razlika u tom procesu svakako se krije u onome što je Džesika prepoznala i što je sa velikim uspehom nastavljala da prepoznaje kod mnogih generacija budućih osnivača startapa.

Njeno ogromno znanje i rad na edukaciji startap osnivača ukazuju na očigledniji deo njenih sposobnosti, dok uspeh YCombinatora, koji mnogi još uvek pokušavaju da replikuju, ukazuje na teže uhvatljive sposobnosti bez kojih ne bi mogao da postane to što jeste.

Karijerni put Džesike Livingston pokazuje da naše sposobnosti, ma koliko nekad delovale neprimenljivo, mogu da daju revolucionaran doprinos, ako samo imamo dovoljno hrabrosti i snage da im se posvetimo.

*Izrada ovog teksta omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost Udruženja SEE ICT i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Total
0
Shares