A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Počela rekonstrukcija Sava centra

Počela rekonstrukcija Sava centraDugo očekivana rekonstrukcija kongresnog centra “Sava” danas je zvanično otpočela, a radovi na modernizaciji kompleksa trajaće oko dve godine. Centar “Sava” privatizovan je tokom 2020. godine, a novi vlasnik postala je kompanija “Delta” po ceni od 17.5 milina evra, uz obavezu da investira dodatnih 50 miliona evra u narednih pet godina. Zgrada “Sava” centra poseduje prethodnu zaštitu, što znači da rekonstrukcija neće menjati postojeći izgled i gabarite, ali će obuihvatiti temeljnu rekonstrukciju spoljašnjosti i unutrašnjosti kompleksa. Cilj je da se beogradski kongresni centar ponovo vrati na svetsku mapu i time omogući snažnu podršku lokalnom hotelijerstvu i turizmu u celosti.

Sa oko 100.000m2 bruto prostora, koncertnom dvoranom i 15 konferencijskih sala, izložbenim i komercijalnim prostorom, kompleks je u stanju da u Beograd privuče na hiljade turista po događaju. Ovu priliku prepoznao je “Delta Holding”, inače vlasnik i hotela “Crowne Plaza”, pripadajućeg hotela u kompleksu “Sava” centra, koji je rekonstruisan 2013. godine. Ambiciozni planovi da ostvari pun sinergijski efekat hotelskih i kongresnih kapaciteta krunisan je kupovinom “Sava centra”, a sa svojim značajnim iskustvom i resursima “Delta” se nameće kao dobar kupac.

Tokom rekonstrukcije biće zamenjena sva oprema i instalacije u objektu, ali i postavljena nova staklena fasada visoke energetske efikasnosti. Centar će dobiti i potpuno novu komunikacionu opremu i multimedijalne sadržaje, moderne i atraktivne prostore za umrežavanje, manje sale za korporativne skupove i paralelne sesije tokom velikih kongresa itd. Planirana je biznis zona, kao i šoping-zona sa dodatnim sadržajima, a prema sadašnjim procenama ceo posao rekonstrukcije će dostici vrednost od najmanje 60 miliona evra.

Radovi će trajati oko dve godine, a prema najavama prvi gosti se očekuju krajem 2023 ili pocetkom 2024. godine. Rekonstrukcija najvećeg kongresnog centra u regionu poverena je domaćim kompanijama: generalni izvođač biće firma Jadran, izvođač Armont, nadzor je poverenkompaniji Zoling, a projektant je Centroprojekt.

Total
0
Shares