A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Balađi Srinivasan — biotehnolog i pionir kriptovaluta, preduzetnik koga vredi pratiti

Ovaj tekst je nastao u okviru programa Preduzmi ideju koji finansira USAID.

Balađi Srinivasan danas je poznat kao kripto guru, anđeo investitor, vizionar blokčejn tehnologije, i jedan od najuticajnijih preduzetnika mlađe generacije. Međutim, do toga je stigao neobičnim putem – preko medicine, akademske karijere, nekoliko neuspešnih poduhvata i nekoliko promena zanimanja.

Od spoja medicine i tehnologije do pionirskog pristupa kriptovalutama

Iako su mu roditelji bili lekari, nisu želeli da deca idu njihovim stopama, već su ih usmeravali ka računarstvu. Balađi je na kraju spojio medicinu i tehnologiju, pa je diplomirao, magistrirao i doktorirao računarstvo, pored toga što je magistrirao hemiju na univerzitetu Stenford. Godinama je predavao bioinformatiku i statistiku na istom univerzitetu, rukovodio Stenfordovom Bitkoin grupom, a držao je i nekoliko onlajn kurseva o startapima.

Iako iz navedenog deluje da se Balađi posvetio akademskoj karijeri, od samog početka je imao i preduzetničku crtu. 2007. godine sa bratom pokreće Counsyl, startap koji je vršio genomska skeniranja budućih roditelja i tražio recesivne gene koji bi mogli negativno da utiču na njihove potomke. Startap je kroz neko vreme postao profitabilan: 2018, kada ga je kupila kompanija Myriad 2018. za preko 350 miliona dolara, godišnje su vršili stotine hiljada testova i beležili profit od preko 100 miliona dolara.

Balađijeva radoznalost i želja za eksperimentisanjem doprineli su bujici aktivnosti samo nekoliko godina kasnije: 2013. postaje partner u Andressen-Horowitz-u, jednom od najznačajnijih fondova rizičnog kapitala; iste godine pokreće 21.co, kompaniju za rudarenje bitkoina, kasnije i hardver, i tako ulazi u svet kriptovaluta; 2014. suosniva startap Teleport, koji je pravio pretraživač za digitalne nomade.

Već 2015. kripto startap koji je pokrenuo zapada u probleme, i Balađi sa savetodavne uloge prelazi na mesto direktora. Režući troškove uspeva da isplati tekuća potraživanja i u startapu pronalazi novu vrednost u vidu društvene mreže zasnovane na softverskom rešenju koje su počeli da grade u druge svrhe. Iz te promene pravca nastala je earn.com, platforma putem koje su korisnici mogli da zarade kriptovalutu izvršavajući jednostavne zadatke. 

Ubrzo nakon jedne uspešne promene, dolaze nove – u potezu koji je industrija videla kao akviziciju talenta, Coinbase je kupio Earn za preko 100 miliona dolara, čime je Balađi postao prvi CTO koji je Coinbase imao. Ovo je učvrstilo njegovu poziciju kao jednog od važnijih glasova u kripto svetu. Pored pozicije u jednom od najvažnijih kripto startapa, mnogi su njegovo prisustvo u a16z videli kao značajan faktor u pažnji koji je fond počeo da daje blokčejnu.

Čovek budućnosti

Iako je Coinbase napustio 2019. godine, posle samo godinu dana, kompanija je za to vreme lanirala svoj stablecoin i počela da radi na strateškoj ekspanziji. Balađi je nastavio sa pokretanjem novih incijativa u svetu kripta, poput portala Nakamoto, a pored toga redovno piše eseje na svom sajtu gde raspravlja o aktuelnim pitanjima blokčejn tehnologije.

Preduzetnički duh, smisao za promenu strategije u teškim okolnostima, i talenat za improvizaciju su samo neki od razloga zašto se nalazi na spiskovima inovatora. Među pratiocima važi za čoveka avangarde koji često tačno predviđa budućnost (često su to negativni razvoji u budućnosti), no sigurno je da njegova dosadašnja karijera pokazuje to da ne možemo znati šta sledeće da očekujemo, ali da verovatno vredi da je pratimo. 

Dodatak

Preporučujemo ova tri Balađijeva predavanja i gostovanja ukoliko želite da saznate vi​​še. 

 

*Izrada ovog teksta omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost Udruženja SEE ICT i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Total
0
Shares