A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Poziv Hartefakta za projekte nezavisne scene – Kultura za demokratiju

01.12.2021 | 16:17

Poziv Hartefakta za projekte nezavisne scene – Kultura za demokratiju


Hartefakt fond raspisao je, u okviru projekta Kultura za demokratiju, prve pozive za dostavljanje predloga projekata za realizaciju kulturnih i umetničkih projekata.

Projekat Kultura za demokratiju osmišljen je kao prva sveobuhvatna, dugoročna intervencija u oblasti kulture i umetnosti u Srbiji podržana od Vlade Švajcarske. Cilj projekta Kultura za demokratiju jeste zaštita i proširenje društvenog prostora u kojem se vrednuju i promovišu pluralističke i demokratske vrednosti, interkulturalni dijalog i tolerancija. Pored kulturne i umetničke produkcije, projekat takođe  vrednuje procese razmene znanja i učenja.

Projekat Kultura za demokratiju fokusiran je na nezavisne kulturne aktere na lokalnom nivou u Srbiji imajući u vidu evidentan nedostatak podrške sa kojom se oni suočavaju. Projekat pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje na društvene teme koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, projekat Kultura za demokratiju podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji, saopštio je Hartefakt.

Imajući ovo u vidu, otvoreni pozivi odnose se na dve grant šeme u okviru projekta Kultura za demokratiju.

Grantovi za kulturne i umetničke projekte imaju za cilj da podrže realizaciju kulturnih i umetničkih projekata i aktivnosti koje su relevantne kako za razvoj društva i lokalnih zajednica, tako i za razvoj različitih kulturno-umetničkih praksi nezavisnog umetničkog i kulturnog sektora.

Partnerski grantovi imaju za cilj da, kroz podršku kulturnih i umetničkih projekata koji se realizuju u saradnji dve ili više organizacija, omoguće povezivanje različitih vrsta kulturnih aktera i inicijativa, manje i više razvijenih, iz ruralnih i urbanih sredina i sa profesionalnim i amaterskim iskustvom, kao i da ojačaju kapacitete partnera za razvoj i implementaciju društveno angažovanih, kulturnih i umetničkih projekata.

Oba poziva otvorena su za dostavljanje projektnih predloga koji se fokusiraju na različite oblasti savremenog kulturnog i umetničkog stvaralaštva: izvođačke umetnosti, vizuelne umetnosti, književnost, muzika, audiovizuelna umetnost, strip, fotografija, dizajn, kulturna politika i menadžment.

Na oba poziva mogu da se prijave kulturne i umetničke organizacije, umetnički kolektivi i inicijative, organizacije civilnog društva koje realizuju kulturne i umetničke aktivnosti, iako im ovo nije primarna oblast delovanja, druga pravna lica koja su aktivna u umetnosti i kulturi koja su registrovana na teritoriji Republike Srbije, van Beograda. Organizacije koje su registrovane u Beogradu mogu učestvovati kao partner na projektu u okviru poziva za partnerske grantove.

Rok za podnošenje aplikacije u okviru oba poziva je: 14. januar 2022. godine do 17 sati.

Projektni predlozi se podnose slanjem popunjenih aplikacionih formulara na adresu: grants@heartefact.org do navedenog roka.

Detaljne informacije o svakom pozivu, instrukcije za apliciranje, kao i aplikacioni formulari mogu se preuzeti na Hartefaktovom sajtu.

Za pomoć pri apliciranju, dodatna pitanja i nedoumice zainteresovani aplikanti mogu pisati na cfdproject@heartefact.org

Takođe, za sve zainteresovane, Hartefakt će 10. decembra 2021. godine od 12 do 16 sati održati onlajn info prezentaciju obe grant šeme, uslova za apliciranje, aplikacionih formi i grant procedure. Zainteresovani za učešće bi trebalo da se prijave na cfdkomunikacija@heartefact.org do 9. decembra 2021. godine.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares