A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Konkurs za nagradu ULUS-a za životno delo

30.11.2021 | 17:11

Konkurs za nagradu ULUS-a za životno delo


Konkurs za nagradu Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) za životno delo otvoren je do 15. decembra 2021. godine, a poziv za predlaganje kandidata upućen je pojedincima, grupama, organizacijama i institucijama.

Nagrada ULUS-a za životno delo dodeljuje se jednom godišnje pojedincu/ki ili umetničkoj grupi čija umetnička ostvarenja predstavljaju izuzetna dostignuća u polju savremene umetnosti na teritoriji Republike Srbije i šire. Umetnička produkcija kandidata/kinje treba se odnosi na dela realizovana u nekoj od tradicionalnih formi likovnog izražavanja, kao i iz oblasti novih medija i savremenih hibridnih praksi unutar polja vizuelne umetnosti.

Za nagradu se mogu kandidovati svi živi umetnici koji su državljani Srbije i članovi ULUS-a. Nagrada se dodeljuje umetniku koji je tokom umetničke karijere svojim delom dao izuzetan doprinos u polju vizuelne umetnosti, čiji rad se razvija u kontinuitetu dugi niz godina i kao takav je od osobitog značaja za polje savremene umetnosti.

Pravo predlaganja kandidata imaju umetnici/e lično, kustosi, kritičari, kao i različita pravna i fizička lica.

Predlog treba dostaviti u pisanoj formi, sa obrazloženjem u kojem se navode najznačajnije reference umetnika/ce. Uz predlog se obavezno dostavlja radna biografija kandidata i prateća dokumentacija (katalozi najznačajnijih izložbi i/ili projekata, vizuelna građa – CD, DVD, fotokopije nagrada i priznanja, izabrane kritike, stručna mišljenja i sl., kao i druga relevantna dokumentacija koja na najbolji način prezentuje rad umetnika/ce). Priložena prateća dokumentacija se nakon završetka konkursa vraća predlagaču.

Nominacije je potrebno poslati na mejl adresu: ulus.produkcija@gmail.com

Ispunjenost uslova, kriterijuma i izbor umetnika kome se dodeljuje nagrada obavlja žiri/komisija koju imenuju Umetnički savet i Upravni odbor Udruženja. Žiri će biti sastavljen od sedmoro članova: predstavnika Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Univerziteta umetnosti, Muzeja savremene umetnosti, Međunarodnog udruženja kritičara – AICA / Sekcija Srbija, Upravnog odbora i Umetničkog saveta ULUS-a.

Nagrada podrazumeva priznanje u obliku plakete, termin za održavanje samostalne izložbe u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” i simboličnu novčanu nagradu.

Produkciju izložbe i sredstva za izdavanje monografije ULUS-a će potraživati na konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva i izdavačke delatnosti koje raspisuju resorno Ministarstvo kulture i informisanja i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.
 
(SEEcult.org)

Total
0
Shares