A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Poziv za učešće na radionicama dokumentarnog filma u Požegi

24.11.2021 | 21:32

Poziv za učešće na radionicama dokumentarnog filma u Požegi


Filmski edukativni centar za aktivizam – FecAkt, novi program Nezavisnog filmskog centra “Filmart” iz Požege, pokrenut je kao inicijativa programski usmerena prema lokalnoj zajednici i građanima/kama, a podrazumeva edukaciju u oblasti filma i filmsku produkciju dokumentarnih filmova u koju su uključene različite grupe građana – od mladih, starih, nezaposlenih, roditelja dece i mladih sa invaliditetom i dr.

U želji da doprinese unapređenju komunikacije unutar zajednice i pokretanju dijaloga koji će voditi ka vidljivosti svih društvenih grupa i njihovih potreba, a sa ciljem da podstakne kritičko mišljenje, NFC Filmart je kreirao novi program u oblasti filmske edukacije koji nije usmeren samo na mlade, već poziva na učešće sve sugrađanke i sugrađane različite starosne dobi, koji žele da nauče nešto više o “pričanju priče” filmskim sredstvima, o scenariju, o dokumentarnom filmu, sa daljom mogućnošću učešća u produkciji kratkog dokumentarnog filma na određenu temu iz svakodnevnog života i okruženja.

Aktiviranjem ljudi i uz mentorsku, materijalnu i tehničku podršku koju je dobio kroz programa #EUzaTEBE, koji finansira Evropske unija, “Filmart” se bori za kvalitetan život u svom mestu i decentralizovano društvo koje neguje kulturnu raznolikost i participatornu demokratiju.

“Film može da bude moćno sredstvo koje kritički preispituje različite društvene fenomene, kojim se saopštavaju poruke i potrebe određene društvene grupe, film dopire do ljudskih emocija, i naš je cilj da jezikom pokretnih slika podignemo nivo dijaloga u našoj zajednici, da ukažemo na probleme i potrebe određenih društvenih grupa (mladi, stari, nezaposleni, roditelji dece sa invaliditetom), kao i na potencijalna rešanja”, naveo je “Filmart”.


 
Ko, šta, gde:
U toku dva meseca, jednom sedmično, od reditelja Dejana Petrovića, čiji je novi film “Prilagođeni” upravo imao svetsku premijeru na prestižnom IDFA, polaznici FecAkta će učiti kako priča iz realnog života može da postane scenario za dokumentarni film i kako se film gleda “drugim očima”. Nakon radionica scenarija, na proleće, snimaće zajedno četiri kratka dokumentarna filma u Požegi.

Ko može da prijavi:
Poziv je otvoren za sve zainteresovane sugrađane i sugrađanke iz Požege i okoline. Malu prednost pri izboru učesnika radionica imaće stariji sugrađani/ke (65+), mladi (srednjoškolci, studenti), nezaposleni i roditelji dece sa invaliditetom, jer bismo želeli da se naši filmovi bave potrebama ovih osetljivih grupa.  

Prijavljivanje na konkurs:
Za prijavljivanje je potrebno popuniti onlajn prijavni obrazac, a najpre pročitati nešto više o FecAkt-u.

Rok za prijavljivanje je 28. novembar 2021.

FecAkt se realizuje uz podršku Evropske unije i Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Fondacije Jelena Šantić i Grupe 484, kao deo projekta “Lokalni poziv za EU”.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares