A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Laslo Vegel postao član Digitalne književne akademije Mađarske

22.11.2021 | 23:32

Laslo Vegel postao član Digitalne književne akademije Mađarske


Laslo Vegel postao član Digitalne književne akademije Mađarske

Novosadski književnik Laslo Vegel izabran je za člana “Digitalne književne akademije Mađarske”, u koju su svojevremeno izabrani i autori poput Imrea Kertesa, Đerđa Konrada ili Petera Esterhazija.

Vegel je to prestižno priznanje dobio nakon složene procedure za prijem u tu organizaciju koja može imati samo 30 članova. Izbor za članstvo podrazumeva da glasaju članovi DKAM i to u tri kruga, prenela je Akademska knjiga – Vegelov izdavač na srpskom.

DKAM otkupljuje pravo na sva digitalna izdanja svojih članova i brine se o kontinuiranom ažuriranju svih podataka. Dela članova DKAM pristupačna su čitalačkoj publici, a posle smrti autora, DKAM ima obavezu da brine o njegovoj daljoj prezentaciji. Tako se, na primer, čuvaju u digitalnom obliku dela Kertesa, Konrada ili Esterhazija.

Vegel je, kako je istaknuto u obrazloženju, kao književnik u mađarskoj književnosti, u poslednjih pola veka markantno predstavio osnovna pitanja ljudske egzistencije i manjinske dileme.

Vegel je nosilac i najveće mađarske književne nagrade “Košut”, dobitnik je nagrade “Varošmajor” za životno delo, zatim mađarske Pulicerove nagrade za esejistiku, nagrade “Tibor Deri” za prozno stvaralaštvo, Februarske nagrade Grada Novog Sada…

Njegova knjiga “Nesahranjena prošlost”, kao najčitanija, dobila je nagradu čitalaca “Zlatna medalja”.

Vegel je 2019. godine izabran i za člana Akademije za književnost i umetnost Sečenji.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares