A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

UGLJEŠA VRCELJ PREDSTAVLJA IZLOŽBU “ZAŠTO SAD BROD?”

Datum objave:16.11.2021

Pročitano:15 puta

Zašto sad brod? je izložba objekata Uglješe Vrcelja koji su proistekli iz razmišljanja o okruženju u kojem se trenutno nalazimo, a koja je postavljena u galeriji Zvono u Beogradu do 21. novembra 2021. Dela su stvarana u poslednjih godinu dana pandemije i otvaraju pitanja narušenog ekosistema, kritiku društva, konzumerizma i autokritiku kroz pitanja bez odgovora.

 

Delo Zašto? je nastalo polugodišnjim performansom i obuhvata video rad, fotografiju i aluminijumski kubus. Video rad je proces, fotografija je svedočenje, a kubus je artefakt koji se sastoji od 1800 presovanih limenki oslikanih pitanjem zašto.

Delo Sad nastaje u toku same izložbe i performans je umetnika. Sastoji se od 3D slova Сад u koje umetnik sadi biljke i cveće i do kraja izložbe će se naći u kavezu. Ideja zarobljenog Сад je izazvana novonametnutim, pandemijskim restrikcijama slobode kretanja, slobode vremena kakvo poznajemo, ali naglašava i neumoljivu moć prirode koja u sadašnjem trenutku buja oslobođena od prekomerne ljudske intervencije.
Delo Brod se sastoji od 100 3D štampanih objekata nastalih 3D skeniranjem dva komada drveta pronađena u moru koja spojena podsećaju na brod tj. jedrilicu. Ovo delo otvara pitanja ekologije i kritikuje konzumerističku narav društva. Umetnik, kroz najnoviju tehnologiju i repliciranje same prirode, na poetski način svojom postavkom proziva prekomernu romantizaciju ekologije i skretanje sa teme bacanja plastike u more.

O umetniku:
Ovo je šesta samostalna izložba i performans Uglješe Vrcelja rođenog 1971. u Beogradu. Uglješa je kreativni direktor kreativne agencije SuperDot, suosnivač i kuvar na festivalu Superkultivator; zajedno sa Žarkom Bubalom dizajnira i stvara u okviru projekta DVOIKA sa kojim su izlagali na BDW (Belgrade Design Week), PDW (Paris Design Week), EXPO-u Milano, MonteCarlo Bike Show, itd. Bio je učesnik i više grupnih izložbi u Beogradu, Moskvi, Briselu.

Izložba Zašto Sad Brod? traje do 21. novembra 2021. godine u galeriji Zvono (Višnjićeva 5)

vrh strane

Total
0
Shares