A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Konkurs ULUS-a za prijem u članstvo

04.11.2021 | 01:59

Konkurs ULUS-a za prijem u članstvo


Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) raspisalo je konkurs za prijem novih članova.

Lica koja žele da konkurišu u članstvo ULUS-a trebalo bi da ispune sledeće uslove:

– da su državljani/ke Srbije koji se samostalno, profesionalno i aktivno bave stvaralačkim radom u oblasti likovnih umetnosti i imaju stalno prebivalište na teritoriji Srbije;
– da imaju završen umetnički fakultet ili akademiju;
– kandidati/kinje koji su završili odgovarajuću školu u inostranstvu moraju da imaju nostrifikovanu diplomu te škole;
– kandidati/kinje koji nemaju odgovarajuću školsku spremu mogu konkurisati za člana ULUS-a ako su realizovali jednu samostalnu ili učestvovali na šest grupnih žiriranih izložbi, odnosno umetničkih projekata. Kandidati su u obavezi da podnesu dokaze, odnosno dokumentaciju o ispunjavanju navedenih uslova.
– da radovi kandidata/kinja prođu stručnu ocenu Umetničkog saveta Udruženja i zadovolje sledeće kriterijume: odgovarajući umetnički kvalitet rada i demonstriranu profesionalnost u formi prezentacije.
 
Svi kandidati-kinje, na osnovu navedenog, dužni su da u digitalnom formatu, u jednom mejlu, ne većem od 15 MB, podnesu sledeće materijale:
1. Prijavu za konkurs;
2. Skenirana dokumenta: ličnu kartu (u slučaju da je čipovana potrebno je dostaviti očitanu verziju na kojoj je naznačeno prebivalište koje mora biti u Republici Srbiji) i dokaz o državljanstvu RS; ;
3. Za kandidate/kinje koji su završili umetnički fakultet, odnosno neku od akademija umetnosti, skeniranu diplomu ili uverenje o završenoj školi;
4. Za kandidate/kinje koji su završili odgovarajuću školu u inostranstvu nostrifikovanu diplomu;
5. Za kandidate/kinje koji nemaju odgovarajuću školsku spremu, a realizovali su jednu ili učestvovali na šest žiriranih grupnih izložbi ili projekata, podnese dokaze, odnosno dokumentaciju o ispunjavanju navedenih uslova(kataloge sa izložbi ili sl.).
6. Prikaz umetničke aktivnosti u formi PDF prezentacije radakoja ne sme biti veća od 15 strana, a mora da sadrži sledeće informacije:
 -ime i prezime umetnika/ce;
-radnu i umetničku biografiju (samostalne i grupne izložbe, realizovane projekte, učešća u radionicama, stručni boravci i dr);
-određeni broj radova zavisno od oblasti likovne umetnosti kojom se bave:
Slikari/ke – deset slika (tehnika po izboru);
Slikari/ke treba da dostave i dodatni materijal koji je relevantan za njihov umetnički rad (do 10 crteža, fotografija, kolaža, video zapisa, tekstualnih materijala ili sl.).
Vajari/ke – šest skulptura (tehnika po izboru);
Vajari/ke treba da dostave i dodatni materijal koji je relevantan za njihov umetnički rad (do 10 crteža, fotografija, kolaža, video zapisa, tekstualnih materijala ili sl.).
Grafičari/ke – deset grafika (tehnika po izboru);
Grafičari/ke treba da dostave i dodatni materijal koji je relevantan za njihov umetnički rad (do 10 crteža, fotografija, kolaža, video zapisa, tekstualnih materijala ili sl.).
Umetnici/e koji stvaraju u oblasti proširenih medija – šets radova i/ili projekata (medijum po izboru);
Umetnici/e koji stvaraju u oblasti proširenih medija treba da dostave i dodatni materijal koji je relevantan za njihov umetnički rad (do 10 crteža, fotografija, kolaža, video zapisa, tekstualnih materijala ili sl.).
Kandidati/kinje koji se bave isključivo crtežom potrebno je da podnesu deset crteža (tehnika po izboru) uz napomenu za koju sekciju konkurišu.
Umetnici/e koji deluju u domenu crteža treba da dostave i dodatni materijal koji je relevantan za njihov umetnički rad (do 10 skica, fotografija, kolaža, video zapisa, tekstualnih materijala ili sl.).
U slučaju procesualnih, audio i video radova, potrebno je da prezentacija sadrži link (YouTube, Vimeo ili sl) za pregled istih. Video i audio radove ne treba slati u orginalnom formatu sa vremenski ograničenim periodom trajanja linka sa skidanje dokumenata (WeTransfer ili sl.)
7. Kandidati/kinje mogu podneti i dopunski materijal o svom stvaralaštvu(kataloge sa izložbi, web adrese, društvene mreže, kritike i dr.)
8. Dokaz o uplatiiznosa od 5.000,00 dinara koji pokriva članarinu za prvu godinu i produkciju Izložbe Novih članova.
 
Uplata se vrši na žiro račun ULUS-a prema sledećim instrukcijama: svrha uplate: Tehnički troškovi – prijem u članstvo ULUS-a; primalac: ULUS, Mali Kalemegdan 1, 11000 Beograd
Broj žiro računa: 325-9500600026388-38.

Bez obzira na rezultate žiriranja kotizacija se ne vraća.


 
Napomena 1: Naziv PDF prezentacije radova, kao i svih ostalih fajlova koji se prilažu treba biti napisan u sledećem formatu: IME (razmak) PREZIME (razmak) SEKCIJA (razmak) GODINA PODNOŠENjA APLIKACIJE (razmak) BROJ FAJLA (na primer, 1-Prijava na konkurs, 2-Kopija lične karte, 3-Diploma…i tako na dalje, prema gore navedenom spisku potrebnog materijala).

Napomena 2: Svi umetnici/e koji smatraju da se ne mogu predstaviti u sklopu gore navedenih propozicija za radove, pozvani su da se predstave u formi koju smatraju primerenom za prezentovanje svog rada, a koju će Umetnički savet takođe razmotriti.
 
Rezultati konkursa biće objavljeni u roku od dva meseca od dana isteka konkursa na sajtu ULUS-a. Kandidati/kinje imaju pravo žalbe Upravnom odboru u roku od 7 dana od dana objavljivanja rezultata.
Odluku o prijemu u članstvo donosi Upravni Odbor ULUS-a na predlog Umetničkog saveta. Ova odluka postaje punopravna tek pošto je potvrđena na Skupštini ULUS-a.

Kandidati/kinje koji budu primljeni u članstvo ULUS-a obavezni su da se odazovu pozivu Umetničkog saveta za učešće na Izložbi novih članova/ca Udruženja i dostave tražene materijale u zahtevanom roku. Tačan datum održavanja izložbe biće blagovremeno objavljen.

Upravni odbor zadržava pravo da umetnika/cu koji se ne odazove ovom pozivu ukloni sa liste novoprimljenih članova/ca.
 
Konkursni materijal se dostavlja na mejl: ulus.noviclanovi@gmail.com u periodu od 28. septembra do 15. novembra 2021.
 
Više informacija o konkursu i prijemu u članstvo moguće je naći na sajtu ULUS-a ulus.rs, u rubrikama Članstvo i O nama, ili slanjem pitanja na imejl: ulus.noviclanovi@gmail.com.

Pravilnik o prijemu u članstvo nalazi se u rubrici Statut i pravilnici, a svi/ kandidati/kinje je potrebno da se detaljno informišu o sadržaju istog, kao i o Statutu i ostalim pravilnicima kojima se uređuje rad Udruženja.

*Konkurs je prvobitno bio raspisan do 28. oktobra ali je produžen do 15. novembra.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares