A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Bogat program 40. Skopskog džez festivala, uprkos krizi

17.10.2021 | 15:06

Bogat program 40. Skopskog džez festivala, uprkos krizi


Bogat program 40. Skopskog džez festivala, uprkos krizi

Skopski džez festival (SJF), uprkos krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, predstavlja u jubilarnom, 40. izdanju, koje će biti održano od 20. do 24. oktobra, raznovrstan program izvođača sa različitih krajeva sveta, nastavljajući tradiciju dobrog džeza i improvizovane muzike.   

Uprkos brojnim preprekama i ograničenjima usled pandemije, kvalitet programa i internacionalni karakter SJF-a je, prema navodima organizatora, ostao imperativ. Jubilarni SJF predstaviće tako 11 poznatih izvođača i sastava iz SAD, Kube, Evrope i Severne Makedonije, koji će natupiti uživo u Nacionalnoj operi i baletu (NOB) i Mladinskom kulturnom centru (MKC), uz pridržavanje epidemioloških mera.

Program 40. SJF-a otvoriće zvezda skandinavske džez scene Mats Gustafson (Gustafsson) specijalnim solo nastupom na saksofonu. Prve večeri u NOB-u nastupiće i kvartet nove velike zvezde džeza – američke basistkinje Linde Mej (Linda May Han Oh Quartet).

Iz SAD dolazi i kultna muzičarka, pesnikinja, aktivistkinja i MS Mur Mader (Moor Mother), kojoj će se 22. oktobra u NOB-u pridružiti legendarni perkusionista Art ansambla Čikaga Dudu Kojate (Kouate) i švedski saksofonista Mats Gustafson.

Među zvezdama 40. SJF-a je i gitarista Jakob Bro, koji će nastupiti 21. oktobra sa svojim kvartetom koji čine muzičari iz Danske, SAD i Španije (Mark Turner, Thomas Morgan, Jorge Rossy). Iste večeri najavljen je i trio džez pijanistkinje Tanje Džanuli (Tania Giannouli) iz Grčke.

Iz Portugala stiže 22. oktobra mnogobrojni Lisabonski andergraund muzički ansambl L.U.M.E, a treće festivalsko veče obeležiće i nastupproširenog ansambla makedonskog kompozitora i multiinstrumentaliste Jordana Kostova.

Za pretposlednje veče organizatori su najavili eksplozivni Šejk Stu (Shake Stew) iz Austrije, a kao jedan od ekskluziviteta jubilarnog SJF-a i specijalni projekat Nu Muzik 4, posvećen džez legendi Donu Čeriju, koji čine muzičari iz Švedske i Turske Krister Boten, Goran Kajfeš, Mats Gustafson i Okaj Temiz.

Program jubilarnog SJF-a zaokružiće slavni kubanski pijanista Roberto Fonseka (Fonseca) i njegov trio, što je jedini njihov koncert u regionu u okviru turneje u Evropi, koju će posle Skoplja nastaviti u Holandiji. Prethodno će nastupiti i trenutno najpoznatiji albanski džez sastav – AJS Quartet.

Roberto Fonseka, foto: SJF (promo)

Prateći program jubilarnog festivalskog izdanja obuhvata izložbu plakata SJF-a “Complicate Simply!” u galeriji MKC-a, koju čini izbor od 24 kreativna rešenja iz bogate festivalske istorije. Inspiracija za izložbu je plakat koji je za jubilarno izdanje SJF-a dizajnirao nagrađivani beogradski grafički dizajner Slavimir Stojanović Futro.

Posetioci 40. SJF-a imaju priliku da premijeno pogledaju i dokumentarne filmove “Aretha Franklin: Amazing Grace” и “Blue Note: Beyond the Notes”.

Najavljena je i promocija dva nova CD izdanja kuće SJF Records – novi album Jordan Kostov ansambla i Svetlost + odron ritual orkestra.

Tradicionalno, biće dodeljena i godišnja nagrada za najboljeg mladog džez muzičara.

Festivalski program biće održan uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera za održavanje kulturnih događaja u zatvorenom prostoru.

Festivalski sajt je skopjejazzfest.com.mk, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares