A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Makbet u završnici Šekspir festa

15.10.2021 | 21:41

Makbet u završnici Šekspir festa


Makbet u završnici Šekspir festa

Italijanska predstava “Makbet” Alesandra Sere, u izvođenju muškog glumačkog ansambla kao u Šekspirovo doba, zatvoriće osmi međunarodni Šekspir festival 16. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Šekspir fest se, inače, održava početkom leta na otvorenom, u dvorištu Vile Stanković u Čortanovcima, ali ova specifična postavka “Makbeta”, u izvođenju Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona, zahteva zatvorenu scenu iz tehničkih i umetničkih razloga.

Šekspirov “Makbet” u Serinoj režiji prožet je drevnim tradicijama Sardinije i igra se na sardinskom jeziku. Sera potpisuje i scenografiju, svetlo i kostime.

Uz karnevalske zvukove, ritmove i maske, reditelj kombinuje elizabetansku i sardinsku tradiciju i stvara snažnu predstavu koja Šekspira pretvara u ritual, lokalni jezik, ritam, navodi se u najavi predstave koja je dobila najznačaniju italijansku nagradu u oblasti izvođačkih umetnosti – The Premio Ubu Award 2017.

Predstava “Makbet” je u protekle četiri godine gostovala širom sveta – u Barbikan centru u Londonu, na Hongkonškom festivalu, Sibiu festivalu u  Rumuniji, Platonov festivalu u Rusiji, na Festivalu svetskog kazališta u Zagrebu…

Povodom gostovanja u Novom Sadu, potpisan je protokol o saradnji Šekspir festivala i SNP-a.

Osnivač i direktor Šekspir festa, reditelj Nikita Milivojević, najavio je da će se i ubuduće taj festival održavati u dva termina – krajem juna i početkom jula, kao što je uobičajeno, a zatim i početkom pozorišne sezone, najverovatnije tokom oktobra.
 
SNP je i do sada podržavao Šekspir fest, a na osnovu Protokola o saradnji, u planu je koprodukcija koja treba da bude realizovana sledeće godine.

Šekspirovu tragediju “Makbet” režiraće Nikita Milivojević.

*Fotografije predstave Makbet: Alesandro Sera

(SEEcult.org)

Total
0
Shares