A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Finalisti nagrade Umetnici sutrašnjice za 2021.

09.10.2021 | 16:22

Finalisti nagrade Umetnici sutrašnjice za 2021.


Finalisti nagrade Umetnici sutrašnjice za 2021.

Finalisti nagrade “Umetnici sutrašnjice” za 2021. godinu su Uresa Ahmeti, Endrit Jašanica i Endži Mehmeti, a u decembru će biti poznato i ko je od njih dobio to prestižno priznanje za mlade umetnike na Kosovu, koje podrazumeva dvomesečni rezidencijalni boravak u Njujorku.

Međunarodni žiri nagrade “Umetnici sutrašnjice” za 2021. godinu, čiju dodelu organizuje Stacion – Centar za savremenu umetnost u Prištini, odabrao je troje finalista među 12 prijavljenih na konkurs, na osnovu njihovih “obećavajućih predloga i postojećeg rada”.

Finalistkinja Uresa Ahmeti, čiji multidisciplinarni rad obuhvata video, performans i tekst, zainteresovala je žiri načinom na koji ispituje odnos umetnika i publike, posmatranog i posmatrača, u kontekstima koji uključuju arhitekturu i javni prostor Prištine. Uresa Ahmeti koristi neposlušnost i odbijanje kao načine povratka sopstvu, osporavajući norme i očekivanja oko izraza i percepcije rodnog identiteta, naveo je u obrazloženju žiri, koji čine direktorka Tejt galerije u Sent Ajvsu Anne Barlow, umetnice Minna Henriksson i Qëndresë Deda, nezavisni kustos i pisac Adam Kleinman, regionalni koordinator za Severnu Ameriku u Kadist Art fondaciji, i kulturni radnik i aktivista Nebojša Milikić iz Beograda.

Rad finaliste Endrita Jašanice (Jashanica), kako je istakao žiri, spaja konceptualnu umetnost, performans i digitalnu umetnost na složene i inovativne načine. Koristeći mogućnosti digitalnih tehnologija, uključujući generativnu umetnost i virtuelnu i proširenu realnost, on istražuje ideje o unutrašnjem i spoljašnjem u smislu identiteta i forme, dinamičkog ponašanja i haosa, kao i budućnosti u kojoj ljudski život i tehnologija sve više srastaju.

Rad treće finalistkinje Endži Mehmeti (Enxhi) govori o iskustvu kosovske dijaspore. Snažnim slikama i intimnim crtežima, kao i skulpturom, muzikom i poezijom, ona reflektuje kroz optiku dijaspore reflektuje kulturni i lični identitet. Njen rad se bavi razlikama u jeziku i vizuelnoj kulturi, fragmentacijom, predstavama ženskog i neskladnim odnosom narodne umetnosti i modernog kapitalizma, naveo je žiri, koji je zahvalio svim učesnicima konkursa, istričući i da sa nestrpljenjem očekuje da vidi šta će troje finalista predstaviti na izložbi u Stacionu u decembru, kada će se ponovo sastati kako bi odabrao dobitnicu ili dobitnika nagrade “Umetnici sutrašnjice” za 2021.


Nagrada podrazumeva dvomesečni umetnički rezidencijalni program u Residency Unlimited u Njujorku u periodu april-maj 2022. godine, kao i  samostalnu izložbu u okviru programa Staciona 2023. godine.

Stacion je zahvalio svim umetnicima koji su se prijavili na konkurs za nagradu “Umetnici sutrašnjice” za 2021. godinu, kao i članovima žirija.

Glavni sponzori nagrade nagrade “Umetnici sutrašnjice” za 2021. godinu sy Trust for Mutual Understanding (TMU), Independent Curators International (ICI), kosovsko Ministarstvo kulture, omladine i sporta i Opština Priština.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares