A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Rahlin 12. oktobra na Kolarcu

01.10.2021 | 17:03

Rahlin 12. oktobra na Kolarcu


Rahlin 12. oktobra na Kolarcu

Proslavljeni violinista, violista i dirigent Džulijan Rahlin održaće 12. oktobra u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu koncert za violinu i violu, a nastupiće sa violinistkinjom Sarom Mekelrevi, svojom suprugom, koja je sve traženija zvezda u usponu.

Na programu će se naći kompozicije Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i Prokofjeva, saopštio je Centar beogradskih festivala (CEBEF), organizator koncerta.  

Poreklom iz Litvanije, Rahlin je jedna od najpoznatijih ličnosti svetske scene klasične muzike danas. Tokom karijere duže od 30 godina, višestruki interesi i talenti odveli su Rahlina širom sveta kao dirigenta, solistu, izvođača, kamernog muzičara, predavača i umetničkog direktora.

Kao violinista, Rahlin je scenu delio sa gotovo svim većim orkestrima i dirigentima. Njegovi nastupi oduševili su publiku širom sveta, a njegove energične i emotivne interpretacije postavile su ga na čelo klasične muzike. Instrumenti na kojima Rahlin svira su violina Stradivari ex Liebig iz 1704. godine i viola Lorenco Storioni iz 1785. godine.
 
Rahlinov elegantan i dinamičan stil učvrstio mu je reputaciju jednog od vodećih dirigenata svoje generacije. Poznat po metodama proba i vrhunskom muziciranju, dirigovao je Čikaškim simfonijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom, Berlinskim koncertnim orkestrom, Ruskim nacionalnim orkestrom, Moskovskom filharmonijom, Kineskom filharmonijom, Helsinškom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom iz Liverpula, i simfonijskim orkestrima iz Beča, Birmingema, RAI Torino, kao i na festivalima Grand Teton i Verbier. Rahlin je glavni gostujući dirigent Kraljevske orkestra Turku i Simfonijskog orkestra Kristiansand.

Snažan zagovornik širenja relevantnosti klasične muzike u današnjim kulturnim okvirima, Rahlinovi projekti sa savremenim kompozitorima i međusobnom saradnjom okupili su umetnike iz različitih disciplina, porekla i žanrova.

Blisko je sarađivao sa Kšištofom Pendereckim, Gijom Kančelijem, Vangelisom i Lerom Auerbah, čija je dela premijerno izvodio. Takođe je sarađivao i sa Džonom Malkovičem, Žerarom Depardjeom i Rodžerom Murom. Nekoliko puta je veoma zapaženo nastupao i u Srbiji, na oduševljenje domaće publike.

Rahlin je dobitnik brojnih nagrada u oblasti klasične muzike, uključujući i nagradu “Accademia Musicale Chigiana Siena”, priznanje Svetskog ekonomskog foruma „Mladi globalni lider“ a postao je i ambasador dobre volje UNICEF-a za Dečji fond Ujedinjenih nacija.

Između ostalog, nastupao je 2013. sa Zubinom Mehtom i Bavarskim državnim orkestrom na istorijskom koncertu „Mir za Kašmir“ u Srinagaru u Kašmiru, što je bilo prvo izvođenje jednog zapadnog orkestra u tom regionu.

Sarah Mekelrevi jedna je od retkih muzičara podjednako virtuoznih na oba instrumenta, violini i violi. Nastupala je kao solista u sezoni 2021/22 sa  Helsinškom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Varšavskom filharmonijom i Kraljevskom Liverpulskom filharmonijom. Ona je osnivač nagrađivanog Linden gudačkog kvarteta, trenutno je jedan od najtraženijih muzičara u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Mekelrevi  svira na violini Ferdinando Galjano iz 1791. godine i violi Lorenco Storioni iz 1785. godine. 

Ulaznice za koncert na kolarcu, po ceni od 1.000 i 1.500 dinara, mogu se nabaviti onlajn na sajtu Kolarčeve zadužbine, kao i na blagajni Kolarca.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares