A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Girls Talk (a Lot)

Marija Aničić, od 13. do 24.10.2021.

Žena koju nam, ozbiljno ali duhovito, ocrtava i predstavlja Marija Aničić je živa individua u savremenom društvu. Ona nije apstraktni model, koji treba kritikovati ili analizirati, odnosno odbaciti ili usvojiti. U isti mah opšta i posebna ona je razmišljanje o stvarnoj ženi u našem vremenu i njen govor i glas.

Likovi žena i devojčica, postavljeni na apstraktnu belinu papira, bez prostornog konteksta, podeljeni su u dve grupacije: žene u spontanim pokretima – kao na filmu ili u fragmentima sećanja i devojčice u statičnim pozama – kao ispred fotografske kamere. Ovom podelom sugerišu se dva aspekta stvarnosti – kao stvarnog proživljenog iskustva i kao konvencionalnog društvenog modela, odnosno individualnost konkretne žene naspram univerzalnosti ženske društvene pozicije u čijem spletu se razvija ženska psihologija i ženski pogled na svet. Kontrast živog iskustva i konvencije modela je dodatno naglašen koloritom gde se živo iskustvo tretira uglavnom crvenim i ružičastim tonovima mekog vazdušastog akvarela koji stoje u jasnom kontrastu prema sivim ahromatskim valerima znatno tvrđeg crteža grafitnom olovkom. Nedostatkom portretske obrade, koji stoji u kontrastu prema naturalizmu pokreta i poza, uspostavlja se balans brisanja i očuvanja individualnih crta likova čime se dodatno naglašavaju odnosi individualnog i univerzalnog u okviru teme. Motivi cigareta, stripovskih oblačića, balona ili pištolja ukazuju na emotivno intelektualna stanja likova – prkos u cigaretama, zbunjenost i nesigurnost u oblačićima ili strah i agresija u pištoljima. Oni takođe donose refernce na film, strip, pop art, popularnu kulturu i živu svakodnevicu uopšte a svojim blagim istoricističkim odjekom uspostavljaju finu distancu od banalnosti trenutka.

Serijom crteža i akvarela Girls Talk (a Lot) Marija Aničić se bavi temama ženskog pogleda na svet i mesta žene u savremenom društvu. Stavljajući u fokus odnos individualne žene prema ženstvenosti i društvu, umetnica se distancira od političkog feminizma i pitanje žene promišlja sa iskustvenog i psihološkog stanovišta.

Marija Anicic, diplomirala je na osnovnim i master studijama na odseku za zidno slikarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Profesionalno se bavi fotografijom, crtežom i slikarstvom. Član ULUPUDS-a. Izlagala na vise grupnih izložbi. Ovo je njena treca samostalna izložba.

Total
0
Shares