A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Izložba “Beograđanke 1960-2020”, Duško Vukić

Izložba “Beograđanke 1960-2020” Duška Vukića, omaž kultnim beogradskim fotografima Branislavu i Jovanu Đorđeviću biće otvorena večeras u 19h u Galeriji O3ONE (Dorćol Platz, Dobračina 59b).

Beogradskim ulicama 60.ih godina 20. veka krstarili su njegovi voljeni, čuveni fotografi, zaljubljeni u svoj grad – Branislav Bane Đorđević i brat mu Jovan, članovi Foto kluba Beograd. Njihovi objektivi posebno su obožavali i ovekovečili Beograđanke “zlatnog doba” našeg grada.

Šest decenija kasnije, još jedan Dobri Duh Beograda fotograf Duško Vukić divi se Beograđankama 21. veka kroz svoj objektiv, i kao svojevrstan omaž braći Đorđević pravi izložbu koja dokumentuje žene srpske prestonice u rasponu od 60 godina!

Na izložbi će govoriti I istoričarka umetnosti Branka Đorđević Nakaniši, ćerka Jovana Đorđevića koja će i ispričati i neverovatnu priču – kako je moguće da punih 70 godina niko, sem Jovana, pa ni njegova najbliža porodica, nije znala za njegovu “tajnu vezu” sa fotografijom, premda je otkriveno na hiljade njegovih fotografija Beograda.

Izložbu fotografija Duška Vukića “Beograđanke” otvoriće novinarka Smiljana Popov, autorka TV serijala “Beograd za početnike”.

Fotograf Duško Vukić o svojoj izložbi ”Beograđanke”:

Pre šest decenija, u našem gradu su radili i stvarali fotografi, braća Branislav i Jovan Đorđević, kojima su, između ostalih tema, Beograđanke bile stalno u oku objektiva. Tako su zabeležili i ostavili nam desetine hiljada fotografija naših sugrađanki. Zahvaljujući poznanstvu sa Brankom Đorđević, ćerkom Jovanovom, imao sam priliku da vidim neke od tih fotografija. One su me nadahnule da i ja fotografijom zabeležim i otrgnem od zaborava, korake i osmehe naših sugrađanki. Tako je nastala ova izložba koju posvećujem pomenutim autorima Branislavu, nažalost pokojnom, i Jovanu Đorđeviću. Ova izložba je posvećena njima u čast uz veliko poštovanje kako prema njihovom radu i delu, tako i prema njima lično.

Total
0
Shares