A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Najbolja rešenja za paviljon MSUB

21.09.2021 | 13:52

Najbolja rešenja za paviljon MSUB

Najboljim idejnim rešenjem za paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) i proširenje njegovih magacinskih kapaciteta proglašen je predlog autora Branka Stanojevića sa saradnicima, kojima je pripala i novčana nagrada u iznosu od 800.000 dinara, dodeljena na osnovu javnog jednostepenog arhitektonskog konkursa.

Na konkurs MSUB-a, koji je sprovelo Udruženje arhitekata Srbije, predata su do predviđenog roka ukupno 22 konkursna rada, saopštio je 21. septembra MSUB.

Žiri koji su činili: arhitekta Miloš Komlenić, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, direktorka MSUB-a i istoričarka umetnosti Marijana Kolarić, prof. dr arh. Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i vanredna profesorka Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, dr arh. Milorad Mladenović, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i arhitekta Nada Jelić, jednoglasno je odlučio da prvu nagradu dodeli idejnom rešenju autora Branka Stanojevića sa saradnicima (Ana Komnenić, Dimitrije Prelić, Andrea Stanković).
 
Druga nagrada, u iznosu od 400.000 dinara, dodeljena je radu AKVS arhitekture (Anđela Karabašević  Sudžum, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Aleksa Bekić, Marija Matijević i saradnica Teodora Simonović), dok je treća nagrada, u iznosu od 200.000 dinara, dodeljena radu nastalom u okviru NORMOTIC Beograd, čiji je autor Zoran Dmitrović (projektanti: Marija Radojlović, Marija Bjelić, Tamara Nešić, Nikola Abramović i Nenad Blagojević).

Predmet konkursa definisan je zaokruživanjem potreba za potpuno i efikasno funkcionisanje MSUB-a sa komercijalnim uslugama organizovanih po uzoru na slične vodeće institucije u svetu. Imajući u vidu da postojeći kapaciteti MSUB-a nisu dovoljni, niti adekvatni za organizaciju komercijalnih sadržaja i planiranih aktivnosti, odlučeno je da se potrebe za komercijalnim i dodatnim skladišnim kapacitetima ostvari neposredno uz zgradu MSUB. S tim u vezi, konkursnim zadatkom trebalo je da se razvrste sadržaji u dve programske celine koje bi se realizovale u dve odvojene faze.

Prvu programsku celinu predstavljao bi paviljon sa komercijalnim sadržajima Muzeja podeljenih na ugostiteljstvo (kafe-restoran) i trgovinu (prodavnica za prodaju suvenira i promotivnog materijala, knjiga i sl.), kao i njihovi prateći skladišni, sanitarni i drugi prostori nužni za nesmetano funkcionisanje paviljona. Paviljon bi trebalo da ima javni karakter namenjen primarno za posetioce sa mogućnošću korišćenja prostora za potrebe Muzeja (promocije, radionice, prezentacije i sl.), ali i za korišćenje za druge potrebe van radnog vremena Muzeja od strane spoljnih korisnika. Iako paviljon predstavlja sekundarnu delatnost MSUB-a, očekuje se da njegov karakter bude reprezentativan i savremen u pristupu organizacije i artikulacije njegovog prostora.

Drugu programsku celinu činio bi dodatni, novi magacinski prostor, u smislu dopune ili proširenja postojećih kapaciteta MSUB-a. Novi magacini i ostave (ne depoi Muzeja) osim skladišnog prostora, uključuju i minimalni kancelarijski prostor sa sanitarnim čvorom za zaposlene. Prostor bi trebalo da bude namenjen fundusu MSUB-a, i to u smislu njegovih kapaciteta za smeštaj izložbenih materijala (panoa, štendera i druge izlagačke opreme), sa osnovnim potrebnim pratećim i tehničkim prostorima. Za efikasno funkcionisanje tog prostora, kako je navedeno u konkursu, potrebno je obezbediti funkcionalnu (direktnu ili indirektnu) vezu sa zgradom MSUB, te manipulativni pristup lakim viljuškarima za dostavu i iznošenje opreme i eksponata.

Nagrađeni i nenagrađeni radovi u elektronskom formatu, kako je najavljeno, biće postavljeni na sajtu MSUB-a.

*Naslovna fotografija: prvonagrađeni rad

(SEEcult.org)

Total
0
Shares