A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Konkurs za FLEX program razmene učenika u SAD

18.09.2021 | 14:03

Američki savet za međunarodno obrazovanje objavio je konkurs za FLEX program kulturne razmene za učenike koji bi želeli da provedu jednu školsku godinu u SAD kao stipendisti američke vlade.

FLEX je program kulturne razmene Kancelarije za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta. Osnovni cilj FLEX programa je unapređenje razumevanja i razvijanje dugoročne saradnje građana SAD i drugih država sveta. Stejt department podržava razmenu učenika iz više od 50 zemalja kroz FLEX i druge programe. Od osnivanja tog programa 1993. godine učestvovalo je više od 29.000 učenika.

U Srbiji i Crnoj Gori FLEX provodi Američki savet za međunarodno obrazovanje u Beogradu, odnosno u Podgorici. Program omogućuje učenicima da besplatno provedu jednu školsku godinu u SAD, pohađajući američke škole i živeći sa američkim porodicama. Za školsku 2022-23. godinu mogu se prijaviti učenici koji sada pohađaju 8. razred osnovne, prvi ili drugi razred srednje škole. Do sada je na programu učestvovalo oko 800 učenika (od 2005. godine do danas) iz Srbije.

Učenici koji pohađaju 8. razred osnovne, prvi ili drugi razred srednje škole u Srbiji – mogu da se prijave za FLEX program preko onlajn obrazaca. Za prijavljivanje je potrebno kliknuti na dugme “Prijavi se” na sajtu serbia.americancouncils.org/flex-rs, te otvoriti nalog (Create an account) i slediti uputstva vođenja kroz prijavu.

Prijavu je moguće podneti u roku od deset dana, a krajnji rok je 15. oktobar 2021. Nakon prijave sledi onlajn test engleskog jezika – obaveštenje će zainteresovani dobiti preko mejla. Oni koji prođu ta dva kruga mogu očekivati obaveštenje mejlom za treći krug – u novembru 2021.

Šta je FLEX program?

Podrškom donošenju zakonskog rešenja senatori Bil Bredli (Bill Bradley) i njegov kolega senator Džim Lič (Jim Leać) 1992. godine omogućili su nastajanje FLEX programa. Kongres SAD podržao je stvaranje budžeta kojim bi se omogućilo uspostavljanje veza SAD sa, u početku, narodima zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a kasnije i drugim državama.

FLEX program u potpunosti plaća Vlada SAD, a administrira ga Kancelarija za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta. Pažljivo odabrani učenici koji su prošli proces takmičenja dobijaju od FLEX programa stipendiju da provedu jednu godinu u SAD sa američkom volonterskom porodicom pohađajući američku srednju školu. Cilj stipendije je da unapredi razumevanje SAD i drugih država u svetu. Hiljade građana i srednjih škola pomaže sprovođenje FLEX programa tako što kod sebe uzimaju strane učenike i pružaju im podršku i obrazovanje bez ikakve novčane naknade.

Američki savet za međunarodno obrazovanje testira i vrši izbor kandidata za FLEX, a one koji dobiju stipendiju takođe i priprema za program i organizuje putovanje u SAD. Američki savet je osnovan 1974. godine i postao međunarodna neprofitna organizacija koja radi na unapređivanju međusobnog razumevanja zemalja sveta, kao i na razmeni ideja te učvršćivanju saradnje kroz obrazovanje. Više od 40 godina Američki savet kreira, sprovodi i podržava inovativne obrazovne programe u SAD, Bliskom Istoku, Evroaziji, Aziji i Africi za desetine hiljada učesnika. Među ovim programima su i programi razmene za srednjoškolce (FLEX i drugi programi), studente osnovnih i poslediplomskih studija, kao i za nastavnike i profesore.

FLEX program podržavaju i učestvuju u sprovođenju i mnoge druge neprofitne organizacije u SAD. Po zahtevu Vlade SAD ove organizacije smeštaju učesnike programa u porodicedomaćine, a takođe i organizuju aktivnosti na lokalnom nivou za učesnike programa.

Šta stipendija nudi?

Stipendija nudi:
• Povratnu avionsku kartu za međunarodno putovanje (od kuće do SAD i natrag),
• Mesečni džeparac koji će pomoći učenicima da učestvuju u društvenim aktivnostima i kupe neophodni lični pribor,
• Smeštaj u izabranoj SAD porodici domaćina godinu dana,
• Upis u američku srednju školu,
• Programske orijentacijske aktivnosti uključujući pred-programsku pripremu i pripremu za ponovni dolazak kući,
• Programske aktivnosti organizovane u lokalnim američkim zajednicama,
• Zdravstveno osiguranje koje ne pokriva lečenje bolesti i stanja koja učenik već ima, kao ni stomatološke usluge.

Šta stipendija ne nudi?

• Plaćanje međunarodnog pasoša;
• Lične troškove koji nisu pokriveni mesečnom stipendijom;
• Troškove prekoračenja težine prtljaga;
• Telefonske pozive koji se prave iz SAD kući ili pristup elektronskoj pošti.

Ko je kvalifikovan da se prijavi za program?

FLEX je stipendija koja je zasnovana na postignućima (tzv. merit-based), dostupna besplatno svima koji ispunjavaju ovde navedene uslove. Učenici sa hendikepom mogu učestvovati na programu pod istim uslovima. Na FLEX u SAD svake godine ode oko 20 učenika sa hendikepom. Učenici na program mogu da se prijave samo jednom godišnje tj. jednom u vreme sezone testiranja.

Kandidati treba da:
1. ispunjavaju pomenute starosne i kriterijume razreda.
2. budu upisani i da pohađaju školu u zemlji u kojoj se prijavljuju.
3. imaju akademski uspeh u rasponu dobar odličan.
4. nisu maturirali tj. završili srednju školu pre nego što program razmene počne.
5. ispunjavaju J-1 vizne/SEVIS uzrasne uslove za srednjoškolske učenike.
6. budu državljani Crne Gore ili Srbije i da su u mogućnosti da dobiju pasoš
zemlje u kojoj se prijavljuju.

Ko nije kvalifikovan za prijavu za FLEX?

Učenici nisu kvalifikovani da se prijave ako:
• ne ispunjavaju već navedene kriterijume
• ako su boravili u SAD 90 i više dana tokom proteklih pet godina
• ako su se njihove porodice:
– prijavile ili su u procesu prijave za iseljenje u SAD i ako
– imaju planove da se isele ili su se već iselile u SAD.

FLEX program nudi učenicima priliku da nauče više o ljudima i kulturi SAD. Učesnici FLEX-a uče Amerikance o ljudima i kulturama svoje zemlje, kao da su ambasadori svoje države. Učenici, takođe, razvijaju uvažavanje drugih kultura, razvijaju se kao ličnosti, postaju nezavisni i bolje pripremljeni za sve više umreženi svet, ostvarujući čvrste veze sa svojim američkim porodicama domaćinima i zajednicama, gradeći tako odnose koji često traju čitav život. Mnogi alumni programa idu na prestižne studije nakon programa, a kasnije pronalaze zanimljive poslove u kojima koriste veštine koje su stekli tokom svog boravka u SAD.

Kako se testiraju i biraju učesnici FLEX programa?

Učenici učestvuju u nekoliko krugova onlajn takmičenja. Pred sam kraj takmičenja (treći i poslednji krug) učenici i njihovi roditelji se pozivaju da prisustvuju sastanku kako bi saznali više o FLEX programu. Učenici, zatim, pristupaju pisanju eseja i pojedinačnim intervjuima sa uposlenicima Američkog saveta, kao i standardizovanom testu engleskog jezika. U ovom krugu testiranja kandidati dobijaju i prijavni formular za program, koji treba da ispune i podnesu Američkom savetu u roku od dve sedmice.

Odabir kandidata utemeljen je na vrednovanju prijava učenika, njihovih dokazanih postignuća i spremnosti da učestvuju na jednogodišnjoj razmeni. Znanje engleskog jezika je bitan, ali ne i presudni faktor u od abiru. Učenici, takođe, treba da podnesu i dokaz da su zdravstveno spremni da učestvuju na programu.

Proces selekcije završava se u proleće, a stipendisti saznaju svoj status do polovine maja. Stipendisti prolaze seminar pripreme u junu/julu, a na program putuju u avgustu. Povratak kući je krajem maja i juna naredne godine. Učesnici FLEX programa imaju obavezu da se u zemlju porekla vrate kada to Američki savet odredi. Ne postoji razlog zbog kojeg bi američka viza učesnicima FLEX-a mogla biti produžena.

Za dodatne informacije za učenike iz Srbije treba kontaktirati Američki savet u Beogradu: +381 64 592 1100, flex.rs@americancouncils.org

Za više informacija za učenike iz Crne Gore treba kontaktirati Američki savet u Podgorici: +382 67 562 121, flex.me@americancouncils.org

*U prilogu: brošura na srpskom

(SEEcult.org)

Total
0
Shares