A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Konkurs za peto Bijenale grafike u Čačku 2022.

16.09.2021 | 16:06

Platforma za promociju umetnosti multioriginala objavila je konkurs za peto međunarodno Bijenale grafike koje će biti održano u septembru 2022. godine u Čačku.

Cilj Bijenala grafike je da umetnicima pruži institucionalnu podršku u profesionalnom napredovanju, da podstakne i unapredi interesovanje za tu umetničku disciplinu među drugim akterima u umetnosti i kulturi, kao i među širom publikom na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Konkurs je otvoren za sve profesionalne umetnike, teoretičare i istraživače, kao i za studente završnih godina osnovnih studija na fakultetima likovnih i primenjenih umetnosti. Bijenale nema tematskih ograničenja.

Prva faza konkursa traje do 1. marta 2022. godine.

Konkursni materijala treba poslati na imejl adresu Bijenala office@graphicacak.com

Izložbene kategorije koje autori mogu prijaviti:
• Veliki format
• Minijatura
• Ekslibris

Svaki autor može konkurisati u jednoj ili više izložbenih kategorija i programskih segmenata. Za glavnu izložbu Bijenala autori mogu poslati:
• do 3 rada većeg formata, duža strana papira do 100 cm, ili
• do 5 radova manjeg formata, duža strana papira do 30 cm.
• do 5 radova, neopremljenih maksimalne dimenzije 20 x 20 cm (dimenzije papira) za izložbenu kategoriju Ekslibrisa.

Na konkurs je moguće prijaviti radove nastale u svim tradicionalnim tehnikama i savremenim postupcima, štampe ili umnožavanja, ali neće biti razmatrane reprodukcije i fotografije. Autori mogu poslati i prostorne ili ambijentalne instalacije, radove koji stoje u javnom prostoru, video radove koji su nastali kao segment grafičke produkcije ili koji čine samostalni rad baziran na karakteru grafičke discipline, objekte, knjige umetnika, radove štampane na različitim podlogama ili druge radove koji predstavljaju multi / interdisciplinarni, hibridni, eksperimentalni ili diskurzivni pristup grafičkoj umetnosti.

Nužno je da su ti radovi postojani i da tokom trajanja izložbe neće odstupiti u fizičkoj postojanosti, osim ako konceptom nije tako predviđeno. U slučaju da radovi zahtevaju posebne tehničke poslove i uslove montaže autori su dužni da postavljanje i demontažu radova obave lično. Organizator će obezbediti prostor za instalaciju rada i osnovnu tehničku podršku. Za specifičnost svake situacije autori se mogu imejlom obratiti organizatoru Bijenala.

Prijava se u ovoj fazi konkursa podnosi u periodu od 1. septembra 2021. do 1. marta 2022. godine.

U sklopu Bijenala biće organizovan i konferencijski deo programa sa akademskim izlaganjima i prezentacijama. Umetnici, teoretičari i istraživači iz umetničkih i drugih oblasti pozvani su da pošalju predloge izlaganja na neku od ponuđenih tema:

•    Tiraž kao umetničko delo
•    Ne/materijalnost matrice
•    Virtuelne ekstenzije grafičkog otiska
•    Grafika kao događaj
•    Grafički kolektivi i umetničko udruživanje
•    Moć štampanog lista (knjiga umetnika, fanzini, plakati, flajeri, nalepnice i sl.)

Ponuđene teme nisu obavezujuće, mada je poželjno da izlaganja nude i odgovore na postavljena pitanja i dileme. Predloge slati isključivo u priloženim formularima na imejl adresu office@graphicacak.com. Rok za dostavljanje predloga izlaganja je 1. jul 2022.

Svi kandidati će biti obavešteni imejlom o rezultatima prve faze selekcije najkasnije do 10. marta 2022. godine. Rezultati selekcije i konačna lista autora i radova biće objavljena do 12. marta 2022. godine na sajtu Bijenala i na društvenim mrežama.

Glavna izložba Bijenala biće tradicionalno postavljena u prostoru Domu kulture u Čačku.

Prateći program Bijenala čine: nacionalna selekcija umetnika iz Meksika, koja će biti postavljena u prostoru Međuopštinskog arhiva, samostalna izložba Viktora Manuela Hernandez Kastilja iz Meksika, dobitnika Gran prija 2020.

Druga faza konkursa traje od 12. marta do 1. jula 2022. godine.

Autori čiji su radovi prošli prvu fazu selekcije treba da pošalju svoje originalne grafike neopremljene, bez okvira ili parspartua. Radovi moraju stići na naznačenu adresu bijenala najkasnije do 1. jula (radovi prispeli nakon tog perioda neće se uzimati u obzir). Prilikom slanja radova u ovoj fazi obavezna je uplata participacije u iznosi od 2,000.00 RSD koja omogućuje učešće u svim kategorijama Bijenala. Participacija pokriva administrativne i poštanske troškove. Participacija se plaća u drugoj fazi konkursa prilikom slanja radova.

Autori šalju svoje radove poštom vodeći računa o sledećem:
1. Sva potrebna dokumentacija se može preuzeti sa sajta graphicacak.com/biennial-2022
2. Prijavni formular sa informacijama o autoru i njegovim delima mora biti priložen u štampanoj formi.
3. SVA RELEVANTNA POLJA u formularu treba popuniti kompjuterski.
Na koverte – pakete koje sadrže otiske treba navesti sledeća obaveštenja: ŠTAMPANA STVAR  i NEMA KOMERCIJALNU VREDNOST.

Adresa za slanje radova: Udruženje Platforma za promociju umetnosti multioriginala (za Dragana Dobrosavljevića, umetničkog direktora Bijenala), PETO BIJENALE GRAFIKE 2022. ul. Rajićeva br. 20, 32000 Čačak, Srbija

Dodatne informacije u vezi sa Bijenalom i sve potrebne formulare moguće je pronaći na sajtu graphicacak.com

Prijave i radovi prispeli poštom nakon 1. jula 2022. neće biti razmatrani.

Žiriranje postavke i dodela nagrada planirani su za 20. jul 2022. godine

Nagrade su:

Gran pri Bijenala (novčana nagrada u iznosu od 1,000 evra i samostalna izložba u okviru pratećih aktivnosti šestog Bijenala grafike 2024. godine,
Nagrada za inventivnost u grafičkoj umetnosti i tehničku izuzetnost (novčana nagrada u iznosu od 500 evra)
Specijalna pohvala žirija (Plaketa i medalja Bijenala)
Nagrada za studentski rad (Plaketa i medalja Bijenala).

Žiri zadržava pravo da ne dodeli sve nagrade ukoliko smatra da radovi nisu zadovoljavajućeg kvaliteta.

Organizator ostavlja mogućnost za dodelu plaketa i medalja još nekim učesnicima.

Nagrade će biti dodeljene na otvaranju Bijenala. Ako je nagrađeni autor sprečen da prisustvuje ceremoniji dodele nagrada, sertifikat o učešću i potvrda o nagradi biće mu poslati poštom prilikom vraćanja radova, uz katalog izložbe.

(SEEccult.org)

Total
0
Shares