A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Konkurs za izložbu Mala grafika 2021.

16.09.2021 | 16:59

Grafički kolektiv, koji očekuje skorašnji nastavak programskih aktivnosti u renoviranom prostoru u Dragoslava Jovanovića u Beogradu, objavio je konkurs za izložbu “Mala grafika” 2021.

Izložba “Mala grafika” prati višedecenijski život Grafičkog kolektiva, zadržavajući poziciju umetničkog događaja koji afirmiše tu umetničku formu. Ideja je da se održi uloga medijatora u kreiranju i negovanju vitalnog dijaloga na relaciji umetnici/publika kroz neprekinuti kontinuitet programskih aktivnosti i dobre tradicije čiji je deo i projekat “Mala grafika”.

Pravilnik izložbe

Izložba “Mala grafika” je redovna godišnja manifestacija Grafičkog kolektiva čiji je osnovni cilj popularisanje grafičke umetnosti prodajom otisaka iz tiraža po pristupačnim cenama. Organizacijom izložbe rukovodi Umetnički savet Grafičkog kolektiva. Svi radovi podležu žiriranju, osim autora radova pozvanih i nagrađenih Velikim i Malim pečatom.

Na konkurs se prijavljuju grafike nastale u poslednje dve godine (neizlagane), a autor podnosi do pet grafika i/ili ekslibrisa. Izbor grafičkih tehnika je slobodan, a označen tiraž do 100 otisaka. Format papira: duža ivica do 20 cm.

Po jedan otisak svakog rada sa izložbe ostaje u Kolekciji Grafičkog kolektiva.

Na dan otvaranja izložbe dodeljuje se nagrada Mali pečat Grafičkog kolektiva, ustanovljena 1991. Nagrađeni rad publikuje se sledeće godine u kalendaru GK (tiraž 1000) i na korici kataloga Male grafike.

Članove žirija za dodelu nagrade Malog pečata organizator imenuje među istaknutim likovnim umetnicima i likovnim kritičarima. Otkupne nagrade na izložbi mogu dodeliti i druge organizacije uz saglasnost Umetničkog saveta Grafičkog kolektiva.

Na konkursu mogu učestvovati studenti akademija i fakulteta likovnih, primenjenih i drugih umetničkih grupa.

Predložene cene grafika su: bruto 1.500, 2.250 i 3.000 dinara. Grafički kolektiv moli autore da cene radova usaglase sa predloženim. Od prodatog otiska Grafičkom kolektivu pripada 20%.

Na konkurs lično ili poštom treba dostaviti do 5 radova sa po dva (probna) otiska do 22. oktobra 2021. na adresu: Grafički kolektiv, Kosančićev venac 19, 11000 Beograd (radnim danima 12-16h). Posle žiriranja, po jedan otisak od svakog odabranog rada ostaje u Grafičkom kolektivu radi pripreme izložbe.

Dostava tiraža – poželjno 10 otisaka do 12. novembra 2021. Na konkurs se podnose novi neizlagani otisci, jer ova akcija ima promotivni karakter.

Za vreme trajanja izložbe radovi se ne mogu povlačiti niti izlagati/prodavati u drugim galerijama/izložbama u Beogradu. Najkasnije deset dana po završetku izložbe učesnici preuzimaju preostale radove.

Grafički kolektiv je, usled teške finansijske situacije, prinuđen da učesnici konkursa participaciju novčano po 1.000 dinara. Uplata: u GK ili na račun Grafičkog kolektiva 325-9500600060464-48 (prilikom predaje/slanja radova dostaviti primerak uplatnice).

Mala grafika, Kosančićev venac

Grafički kolektiv postao je galerija u pokretu u julu 2018. godine gubitkom prostora na Obilićevom vencu 27, ali je nastojao da sačuva profesionalno dostojanstvo i da programskim aktivnostima održi vidljivu poziciju grafičkog na umetničkoj sceni.

Tokom ove dve kovidne godine održava se vitalan dijalog na relaciji umetnici-galerija-publika: u onlajn formatu Međunarodni simpozijum “Grafika na/iza ivice” i projekat “Kroz durbin Grafičkog kolektiva – mapiranje istorije”.

Osvajajući novi prostor Grafičkog kolektiva (u njegovom zatečenom, derutnom stanju) umetnici su u Galeriji u Ulici Dragoslava Jovanovića br. 11 realizovali više od 20 projekata u okviru programa “Kreativno, nestrpljivo izazovno” (1920/21), a potom je otvorena i Majska izložba grafike, kao i 13. Grifon, čija je postavka trajala tokom juna/jula 2021. godine. Druga polovina ove godine je u procesu investicionog održavanja novog prostora sa nadom da će se do kraja godine Grafički kolektiv useliti u svoju novu galeriju – Nojevu barku.

Trenutno je na izlozima galerije u ulici Dragoslava Jovanovića postavka “Foto-istorija iz života Grafičkog kolektiva” koja kao autentična vizuelna poruka/informacija podseća na značajne trenutke, događaje i ličnosti sa kojima je umrežen život Grafičkog kolektiva.

*Prijavni list je u prilogu
 
(SEEcult.org)

Total
0
Shares