A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Master 4.0 — Počinje upis na šest master programa u oblasti IT-ja, biznisa i gejminga na srpskim državnim fakultetima

Počinje upis na studijske programe u okviru projekta Master 4.0, koji je realizovan u saradnji državnih fakulteta i privrede, objavila je Inicijativa „Digitalna Srbija”. Radi se o multidisciplinarnim programima od kojih su su četiri usmerena na spajanje tehničkih i poslovnih veština kroz IT i biznis programe u Beogradu, Nišu i Kragujevcu (tzv. IT + BIZ), dok će ostala dva povezati svet tehnologije i svet umetnosti kroz dva gejming mastera u Beogradu i Kragujevcu.

Svih šest programa počinje u predstojećoj školskoj godini – prijave će biti otvorene krajem septembra osim za smer u Nišu, koji prijave prima u januaru 2022. godine, a za svaki od navedenih programa predviđeno je po 35 mesta – od čega po 15 budžetskih.

IT + BIZ: Četiri mastera u Beogradu, Kragujevcu i Nišu

Programe iz oblasti tehnologije, ekonomije i menadžmenta zajednički su kreirali beogradski Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka (Napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji), Univerzitet u Kragujevcu (Master informacionih tehnologija), Univerzitet u Nišu (Inteligentna analiza podataka) i Mašinski i Matematički fakultet iz Beograda (Industrija 4.0).

Master 4.0 IT + BIZ programi rezultat su javnog konkursa koji je na ideju Inicijative „Digitalna Srbija” realizovalo Ministarstvo prosvete uz saradnju sa predstavnicima Kabineta predsednice Vlade Srbije.

Prijavljivanje kandidata za IT i biznis programe na Mašinskom fakultetu u Beogradu otvoreno je od 20. septembra do 5. oktobra 2021. godine. Na Elektrotehničkom i Fakultetu organizacionih nauka, prijavljivanje kandidata obaviće se u periodu od 15. septembra do 4. oktobra, dok će se prijave na Univerzitetu u Kragujevcu primati od 20. septembra do 8. oktobra 2021. godine.

Razvoj, umetnost i dizajn video igara u Beogradu i Kragujevcu

Što se tiče umetničkih, razvijeni su master programi Razvoj kompjuterskih igara u Kragujevcu i Umetnost i dizajn video-igara u Beogradu, o kojima je Startit Dnevnik već pisao, a više informacija o besplatnim konsultacijama, potrebnoj dokumentaciji, rokovima i uslovima upisa može se naći na ovom linku

Studenti koji se odluče za razvoj, umetnost i dizajn video igara mogu da očekuju tri semestra interdisciplinarnih studija kroz koje će steći znanja i veštine iz različitih oblasti razvoja kompjuterskih igara: razvoj narativa, dizajn vizuelnog koncepta, zvuk/muzika, produkcija, animacija, 3D modelovanje, komercijalna distribucija, interaktivno računarstvo i organizacija i upravljanje. Pored toga, studenti će dobiti priliku da usavrše programiranje, dramaturgiju, kao i marketing. Za gejming programe u definisanju uslova konkursa učestvovale su organizacije Asocijacija industrije video-igara Srbije i nacionalne platforme „Srbija stvara”.

Prakse u industriji

Na Master 4.0 programima poseban akcenat je stavljen na to da se studentima što više približi realno poslovno okruženje, pa je tako pored profesora sa domaćih fakulteta i iz inostranstva, obezbeđena uključenost predstavnika privrede kako kroz nastavu, tako i kroz stručne prakse u nekim od najuspešnijih softverskih kompanija koje posluju u Srbiji među kojima su Microsoft, 3Lateral, Nordeus, Infostud, Symphony, Levi9, Mad Head Games, Two Desperados, Siemens, Comtrade, Ubisoft, Endava i druge. 

Predviđeno je da obavezne prakse traju najmanje dva meseca.

Pravo na upis imaju svi studenti koji su stekli visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od 240 ESPB na studijskim programima iz polja tehničko-tehnoloških nauka ili umetnosti.

Više informacija o master 4.0 programima i specifičnim procedurama konkurisanja i rangiranja dostupno je na sajtu Inicijative „Digitalna Srbija”.

Total
0
Shares