A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Kulturni centar Beograda: Tri izložbe u septembru

U tri galerije Kulturnog centra Beograda će od 9. septembra do 7. oktobra biti otvorene tri izložbe.

“Duh je taj koji sebi gradi telo” – Milena Marjanović

U galeriji Artget (Trg republike 5/I), koja proslavlja jubilarnu 20. sezonu biće otvorena izložba “Duh je taj koji sebi gradi telo”.

Milena Marjanović, umetnička direktorka Galerije Artget u 2019. godini, za jubilarnu 20. sezonu Galerije odabrala je da se izložbom “Duh je taj koji sebi gradi telo” pozabavi često prisutnom i nikada dovoljno istraženom temom akta u domaćoj fotografiji, dajući jedan od mogućih preseka u njegovom posleratnom razvoju kroz dela odabranih umetnika: Zorice Bajin Đukanović, Ivana Grlića, Svetlane Dingarac i Fadila Šarkija, Milana Živković, Nemanje Živkovića, Dragoslava Mirkovića, Dragiše Radulovića, Nenada Nina Rakićevića i Danila Cvetanovića.

Privilegija samosvesnosti, 2020, muški akt; Spoznaja prolaznosti, 2021, ženski akt

Svi autori su zaokupljeni su lepotom ljudskog tela (većinom ženskog) kroz koju progovaraju o svojim preokupacijama težeći istraživanju oblika, odnosa svetla i senke, harmonije s ambijentom… Tako, zapravo, kroz pristup telu iniciraju priču o prolaznosti vremena, bezvremenskoj nadi, oazi spokoja, ali i iracionalnosti i snovima, piše u uvodnom eseju Milena Marjanović.

Više o izložbi pročitajte ovde.

“La divina proportione” – Marija Dragojlović

U Likovnoj galeriji (Knez Mihailova 6) svoje radove predstavlja Marija Dragojlović.

Instalacija Marije Dragojlović “La divina proportione” sastoji se od jednog crteža i sedam slika. Svedena, gotovo minimalna instalacija, emfatički ponavlja jednu situaciju u kojoj se posmatrač suočava sa različitim horizontima. Ovi horizonti nastaju iz spoja sedam mora (Crno, Crveno, Mramorno, Mrtvo, Sargaško, Severno i Sredozemno) sa nebom koje zadobija drugačije karakteristike u zavisnosti od mora sa kojim se graniči. Horizont je „matematički“ određen jer u njegovoj osnovi leži zlatni presek, gde crtež Fibonačijeve „zlatne spirale“ određuje mesto na kojem se u svakoj od slika upisuje horizont. „Božanska proporcija“, prožima čitavo ustrojstvo sveta stvarajući uslov za jedan multiverzum… Sa preciznim ponavljanjem horizonta, ova instalacija kao da opominje da je u dobu antropocena, možda više nego ikada u dosadašnjoj istoriji, neophodno da čovečanstvo preispita vlastite horizonte… (iz teksta Jovana Čekića, Horizonti mnoštva)

Marija Dragojlović (1950, Jugoslavija) je diplomirala i magistrirala 1977. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde živi i radi. Imala je više samostalnih izložbi i izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Više o izložbi pročitajte ovde.

Remiks – Izvanredni Bob

Na kraju, u galeriji Podroom (Trg republike 5/-1) očekuje nas izložba “Remiks” Izvanrednog Boba.

Izložbom “Remiks” vizuelni umetnik Izvanredni Bob transformiše prostor Galerije u prostor kluba, izlaže clubbing experience i predstavlja radove koji su nastali proteklih godina u klupskom kontekstu, remiksuje radove drugih aktera klupske scene, grafičkih dizajnera Stefana Unkovića i Vladimira Crvenkovića, kao i fotografa Stefana Danilovića. Postavku čine video animacije i svetlosne instalacije koje su u različitim oblicima izlagane u klupskim ambijentima, ali nikada zajedno.

Foto: Stefan Danilović

Kustos izložbe je Saša Janjić. Izložbu će pratiti i program di-džej nastupa koji će se dešavati svakog petka od 19:00 do 22:00.

Izvanredni Bob je post-disciplinarni umetnik koji koristi svetlo, video, lasere i tehnologiju za svoje radove i nastupe. Rezident je kluba Drugstore i festivala Apgrade. Nastupao je sa vodećim svetskim imenima tehno scene u regionu, po Evropi, Americi, Meksiku i Kanadi.

Više o izložbi pročitajte ovde.

Foto: Promo

Total
0
Shares