A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Raspisan konkurs za Ložionicu

Raspisan konkurs za LožionicuVlada Republike Srbije u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije raspisala je javni, otvoreni, jednostepeni arhitektonsko-urbanistički konkurs za idejno rešenje rekonstruckije stare Ložionice, kod Mostarske petlje u Beogradu. Prostor obuhvata nekadašnju okretnicu, ložionicu i vodotoranj “Železničke stanice Beograd“, neposredno uz Mostarsku petlju, sa ciljem očuvanja vrednosti kulturno-istorijskog nasleđa koje svedoči o razvoju železnice u Beogradu i Srbiji. U planskom smislu lokacija pripada Prostornom planu područja posebne namene za projekat stambenog naselja “Beograd na vodi”. Konkursni zadatak podrazumeva realizaciju kreativno-inovacionog centra, koji će prema najavama služiti kao podrška razvoju u oblasti inovacija i takozvanih “kreativnih industrija”, kao i dodatnim sadržajima koji treba da zadovolje aktuelne i buduće potrebe državne Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu. Kreativno-inovativni hab „Ložionica“ planiran je kao objekat javne namene , dok će u manjem obimu imati komercijalni aspekt sa pratećim sadržajima.

Objekat Ložionice građen je između 1925. i 1926. godine, po projektu inženjera Nikole Raičkovića, a sastojala se od velike polukružne hale za smeštaj i izvođenje parnih lokomotiva na kolosek, sa 31 mestom, okretnice i administrativne zgrade. Predratne „Jugoslovenske železnice“ imale su više od 3.000 parnih lokomotiva na svojoj teritoriji, a u voznom parku bilo je zastupljeno oko dvestotine različitih tipova lokomotiva. U okviru predmetnog prostora nalazi se i očuvan vodotoranj, koji je u vreme parnih lokomotiva imao veliki značaj za dopunu parnjača vodom. Današnji izgled vodotoranj je dobio nakon drugog svetskog rata, pošto je tokom ratnih dejstava značajno oštećen, pa 1945. godine rekonstruisan i ponovo priveden nameni.

Predmet konkursa podrazumeva dve zone obuhvata: Zona 1 na kojoj je planiran Kreativno-inovativni multifunkcionalni centar koji uključuje rekonstrukciju objekta Ložionice i otvorenog prostora nekadašnje Okretnice uz dogradnju poslovnog aneksa, kao i Zona 2 koja će obuhvatiti rešenja sadržaja kulture vezanog za objekat Vodotornja. U okviru zone gradnje dozvoljena je gradnja jednog ili više objekata na parceli, kao i izgradnja pozdzemne garaže za potrebe novih sadžaja. U neposednom okruženju planirana je metro stanica na dubini od skoro 23 metara sa dva mezanina. Na prostoru okretnice planirana je otvorena površina (trg-plato) koja je konkursom zamišljena kao prostor okupljanja i aktiviranja korisnika i posetilaca, uz integrisanje svih prostornih elementa kreativno-inovativnog haba i budućeg poslovnog aneksa.

Ukupna bruto površina kreativno–inovativnog haba „Ložionica“ (sa eventualnim dodavanjem galerije/etaže) ne treba da pređe bruto površinu od 4500m2. U okviru “Ložionice” od sadžaja planirani su radionice, kreativna labaratorija, eksperimentalni studio, prostori za prezentacije, istraživački centar, kao i komercijalni i ugostiteljski sadžaji. Poslovni aneks planiran je kao dogradnja od oko 9500m2, koja treba da se vizuelno i funkcionalno uklopi u istorijsko okruženje bez lokacijskog remećenja vizura. Od sadžaja u Aneksu treba da se nađu amfiteatar, sala za novinarske konferencije, prostori za obuke i prezentacije, kao i konferencijske sale, prostori za sastanke i administartivni blok. Vodotoranj je zamišljen pre svega kao izložbeni prostor, sa dodatnom funkcijom isticanja, vizuelne signalizacije i brendiranja multifunkcionalnog centra.

Krajnji rok za podnošenje konkursnih radova je 29.10.2021. godine. Više detalja o konkursnom zadatku, načinu učešća i predaji konkursnih radova, kao i propozicijama konkursa, moguće je pronaći na zvaničnoj veb stranici.

Total
0
Shares