A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

NASELJE CERAK VINOGRADI KULTURNO DOBRO REPUBLIKE SRBIJE

NASELJE CERAK VINOGRADI KULTURNO DOBRO REPUBLIKE SRBIJE
Kulturni centar Beograda, Beogradski izlog
Autor: Milenija Marušić; Dizajn: Miodrag Bata Knežević;
Podrška: Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije/IAUS

Mala izložbena postavka u Beogradskom izlogu predstalja vizuelni podsetnik na vrednosti i značaj naselja Cerak Vinogradi, kao i na neophodnost da se formalna zakonska zaštita  ovog izuzetnog stambenog kompleksa počne sprovoditi i u realnosti.

Naselje Cerak Vinogradi  je obeležilo arhitektonsku 2019. godinu:
– proglašeno za kulturno dobro Republike Srbije (18. januar 2019) kao jedino zaštićeno naselje savremene arhitekture u ovom delu Evrope i jedno od tri u Evropi.
– izabrano, selekcijom iz obimne građe, za izlaganje u Muzeju moderne umetnosti MoMA u Njujorku, u okviru izložbe „Betonska utopija − arhitektura Jugoslavije 1948—1980“ (15. juli 2018 — 18. januar 2019)
– nakon završene izložbe, (27. avgust 2019) odabrano je za stalnu kolekciju Muzeja, kao jedno od dva dela iz Srbije, čime je potvrđen njegov status nacionalnog i internacionalnog kulturnog nasleđa.

O PODUHVATU CERAK

Naselje je nastajalo na krajnjoj periferiji Beograda. Realizacija projektnog programa podrazumevala je građenje novog gradića na brdu za 15.000 stanovnika u 3.650 stanova, na teritoriji od 93 hektara. Autorski tim Darko i Milenija Marušić sa Nedeljkom Borovnicom za deo naselja Cerak 1, radio je projekte u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije. Građenje je započeto 1978. godine, trajalo je 10 godina.

Sve informacije o programu BINA možete pronaći na linku.

Total
0
Shares