A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Svet je ponovo u Nišu

Međunarodni džez festival Nišvil 2021 se se i ove godine održava u Nišu u periodu od 6. do 15. avgusta, dok će glavni festivalski program na 27. po redu Nišvilu početi 12. avgusta. Za 10 dana, koliko traje čitav program, nastupiće oko hiljadu izvođača u okviru 250 muzičkih, pozorišnih, filmskih i strip programa na čak 15 stejdževa.

Festival je otvoren pod sloganom „Korak unazad“ i prezentacijom muzičkih dokumentarnih i igranih filmova u okviru Nišville Movie Summit 2021 i taj deo programa biće besplatan za sve posetioce, dok su karte za glavni program koji počinje 12. avgusta u prodaji.

Prvi dan će obeležiti nastup velikih svetskih imena,kao hedlajneri na glavnoj bini „Earth&Sky“ nastupiće bluz fank rok trio Stone Raiders čiji je član basista Daril Džons koji već skoro 30 godina svira sa čuvenim Rolingstonsima, ali i legendarni Gipsy Kings na čelu sa Pakom Balijardom koji ponovo stiže u grad na Nišavi. Na kraju prvog dana na binu će i beogradski bend Kanda kodža i Nebojša.

Prve večeri festivala će tradicionalno biti uručena nagrada za životno delo, koju je ove godine dobio Jova Radovanović, zaštitno lice benda „Sedmorica mladih“.

Petak 13. avgust rezervisan je za Stenlija Džordana sa svojim programom „Stanley plays Jimi“ u čast legendarnog Džimija Hendriksa čije će pesme predstaviti povodom 50 godina od njegove smrti, nakon njega kao hedlajner nastupiće i Sevdah Baby sa Ivanom Vladović.

U subotu, 14. avgusta, nastupiće proslavljeni sastav iz Makedonije Leb i sol, zatim kvartet koji čine Džon Rajli, Ratko Zjača, Renato Čiko i Vid Džemnik, a nakon toga na binu će legendarni Goran Bregović, dobitnik nagrade „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa drugim pravcima . On će sa Nišvil big bendom izvesti nkoliko svojih kompozicija u džez aranžmanu, a u drugom delu koncerta pridružiće mu se i njegov Orkestar za svadbe i sahrane.

Nišvil će kao hedlajneri poslednjeg festivalskog dana u nedelju zatvoriti Anthony B & House of Riddim, a posetioce očekuje zanimljiv program i na ostalim stejdževima.

Tu je i „Hip-hop stage“ gde će nastupiti Škabo, Voodoo Popeye, Chache i Djavo, Ding Dong i Bee, kao i mnogi drugi sastavi i izvođači hip-hop muzike sa juga Srbije. „Open stage“ je uvek bio jedan od najtraktivnijh na Nišvilu, ove godine između ostalih stižu Zašto Kafka, Prljave sestre, Sana Gorić i mnogi drugi, dok je „Midnight jazz dance stage“ rezervisan uglavnom za ljubitelje fankija i elektronske muzike.

O svim izvođačima i satnicama na festivalu detaljnije možete saznati na zvaničnom sajtu festivala.

Nišvil će kao i svake godine imati program koji će obuhvatiti ljubitelje najrazličitijih muzičkih žanrova, ali i filmova, pa nema sumnje da ćete u Niškoj tvrđavi sasvim sigurno pronaći nešto za sebe.

Dobrodošli u Niš.

 

Total
0
Shares