A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Šta je obeležilo kišni maj

Tokom maja smo imali prve koncerte pred publikom, najavljuju se mnogi festivali i koncerti tokom predstojećeg leta i rane jeseni, a muzičari su bili vrlo aktivni i imali smo priliku da čujemo pregršt novih singlova tokom pravog prolećnog meseca.

Ujedinjeni festivali Srbije, koje predvode EXIT, Beerfest, Lovefest, Arsenal fest i Nišville, pokrenuli su nacionalnu kampanju za vakcinaciju, čiji su fokus mladi. Fizička i mentalna izolacija kojoj su oni izloženi problem je s kojim kompletno naše društvo mora odmah da počne da se suočava.

Oni pozivaju mlade, koji su do sada bili na poslednjem mestu kada je u pitanju vakcinacija i briga o mentalnom zdravlju, da daju svoj doprinos vraćanju normalnom životu, preuzmu odgovornost za sebe i svoju okolinu, i vakcinišu se. To je jedini način za ostvarenje postavljenog zajedničkog cilja – da pre 21. juna više od 50 odsto punoletnog stanovništva Srbije bude vakcinisano što će, između ostalog, omogućiti povratak festivala i koncerata.

Odmah nakon najave kampanje potvrđeno je i održavanje festivala. Arsenal Fest 11 biće održan 24, 25. i 26. juna u Kragujevcu, gde će nastupiti Yngwie Malmsteen, Dub FX, Dubioza kolektiv, Riblja čorba, Bajaga i Instruktori, Partibrejkers, Hladno pivo i brojni drugi regionalni izvođači. Arsenal je prvi veliki domaći festival ovog leta koji će biti održan pred publikom, uz poštovanje svih neophodnih zdravstvenih mera, i slogan “Snažno uz muziku”.

Organizatori su najavili da usled i dalje nepovoljne globalne situacije sa Kovid-19 pandemijom na predviđene turneje neće ići Placebo i Gogol Bordello, pa samim time nisu u mogućnosti da dođu ovog leta u Kragujevac, već su njihovi nastupi prebačeni za Arsenal Fest 2022. godine, čiji će datumi biti saopšteni naknadno.

Već ranije je najvljena proslava 20. rođendana Exit festivala u Novom Sadu na kojoj nastupaju David Guetta, DJ Snake, Tyga, Eric Prydz b2b Four Tet, Asaf Avidan, Sabaton, Paul Kalkbrenner, Nina Kraviz, Boris Brejcha, Artbat, Hot Since 82, Sheck Wes, Meduza, Solomun, Paul van Dyk, Honey Dijon, Amira Medunjanin, Buč Kesidi, Marko Nastić… Hitmejker Robin Schulz, izuzetno cenjeni holandski umetnik srpskog porekla Satori live i nadolazeća house zvezda Ece Ekren svojim nastupima pojačavaju veliku proslavu.

Lovefest u Vrnjačkoj banji je na programu od 6. do 8. avgusta, a line up će biti objavljen 6. juna tačno u podne. Nišville Jazz Festival, najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope, biće održan od 12. do 15. avgusta. Najposećeniji domaći festival Belgrade Beer Fest biće održan na Ušću od 19. do 22. avgusta. Osim mnogobrojnih piva publika, kako su najavili organizatori, može očekivati i i najbolju regionalnu rock muziku, a više informacija o izvođačima biće uskoro saopšteno.

Istovremeno početkom maja saopštena je vest da najveći festival u ovom delu Evrope Sziget neće biti održan drugu godinu zaredom.

Ana Ćurčin i njena grupa Ana & The Changes predstavili su novu pesmu “Tu”, prvu koju je Ana napisala i otpevalana srpskom jeziku. “Tu” je čista čežnja, godinu dana života spakovanih u šest minuta pesme, eskapizam ugrađen u zvučni zid i vera u to da muzika može da pomogne u svakoj situaciji.

“Pesma Tu nastajala je ove zime i za mene je bila veliki kreativni oslonac tokom ovog posebno stresnog perioda u kome se nalazimo – iz osećanja otuđenosti, neizvesnosti i usamljenosti koje se toliko pojačalo u proteklih godinu i po dana. Istovremeno, ovo je pesma čežnje. Drago mi je što je i bend zavoleo “Tu” i što smo uspeli da ostvarimo zvuk koji gradimo od prvih albuma, iako nismo svirali zajedno od oktobra 2019. godine, a pesmu smo stvarali tokom izolacije. Snimanje i postprodukciju maestralno je uradio Goran Antović, sa kojim sam uvek dovoljno opuštena i slobodna da i u studijskim okolnostima izrazim emociju i muzički pružim ono malo više nego što sam mislila da mogu,” kaže Ana Ćurćin.

Roadtrip video za pesmu “Tu” snimila je Marina Uzelac, a pratimo potragu za delićima života od Zagreba do Rijeke i to putujući preko Gorskog Kotara, Fužinskog jezera, nacionalnog parka Risnjak, Broda na Kupi, sela Razloge, Karlovaca…

Posle skoro 20 meseci pauze grupa Ana & The Changes održala je koncert 20. maja u velikoj sali Doma omladine Beograda.

Alt pop pevačica Kristina Kika Jovanović svoj predstojeći album “Na ivici mogućnosti” najavila je prvim singlom “Pokvarila”, kog prati vizuelno izuzetno upečatljiv spot prožet estetikom zlatnih godina Holivuda.

“Tada je u svetu ideal ženske lepote bila lutka koju su svi voleli da gledaju, ali niko nije želeo da je upozna. Kroz istoriju kinematografije žene su služile za divljenje, ali bez puno karaktera, kvalitetnih uloga, stavova i mišljenja. Mi smo taj lik ‘idealne’ žene pokvarili, skinuli slojeve koji je guše i oslobodili iz nje običnu devojčicu, koja je i posebna, srećna i puna mana, koja ne može da izdrži kalup i sakrivanje. Uspeva da prodiše i da se oslobodi sama svojih okova. Nadam se da ću i ja kao i ona uspeti u tome, malim ali sigurnim korakom se bližim tom cilju”, kaže Kika Jovanović.

Novi singl “Hawaii” ima i grupa Detour. “Vesela, sunčana i optimistična pesma sa gotovo gospelovskim refrenskim tekstom i melodijom inspirisana je teškom godinom iza nas i govori o nadi o kraju mračnog razdoblja i početka očekivane renesanse, buđenja i otvaranja. Hawaii su u pesmi simbol eskapizma, sanjarenja i konačnog bega od turobne stvarnosti koja nas je u proteklom razdoblju snašla”, kaže vođa Detoura Nenad Borgudan.

“Ćutaću”, naslov je novog singla i video spota Marka Louisa. Pesma se nalazi na Markovom poslednjem albumu “Sloboda”, a koji je izašao krajem prošle godine za izdavačku kuću Lampshade Media. Kompozitor i tekstopisac je Slavko Milovanović.

“Slavko je otpevao pesmu na svom Instagram profilu. Zvučala je kafanski, ali je imala neku notu lepote gde sam znao da bi u svakom žanru dobro zučala. Odmah sam stupio sanjim u kontakt i rekao mu da mi se sviđa i da bih je snimio u svom fazonu. Slavko je prihvatio izazov, a odmah zatim sam je i snimio”, kaže Marko Louis.

Režiju i produkciju video spota potpisuje Dragan Jereminov. U spotu se pojavljuju glumci Milena Radulović, Uroš Jakovljević i Branislav Jerković.

Sana Garić je predstavila singl “Ovaj put”, četvrti predstojećeg albuma “Naočare za srce” koji će objaviti Mascom, 2021. Novi video-singl za pesmu „Ovaj put” snimljen je u Subbeernom centru i na nekoliko drugih lokacija u Beogradu.

“Ima dosta kadrova sa razbijenim ogledalima u ovom spotu, dosta kadrova koji aludiraju na životni put – na kom se nalazimo i snagu koja nam je potrebna da se izborimo u svim aspektima života”, kaže Sana Garić.

Auf Wiedersehen je objavio drugi album pod nazivom “Hej Bejbe”. Zvuk koji ušima i telu još jednom donosi kombinaciju snažnog elektronskog zvuka, plesnog gruva, rokenrol gitara i vrištećeg garažnog fidbeka.

Mimi Mercedez je objavila spot za pesmu “Podivljam“. Spotom je želela da prenese neku prijatnu atmosferu lagane žurke koju dosta nas jako dugo nije osetilo zbog posledica pandemije. Zanimljivost je da je spot morao da bude snimljen za doslovno dva sata, koliko je, kako kaže Mimi Mercedes, vremena bilo od momenta kada je pao mrak do trenutka kada nas je policija izbacila sa Zappa barke.

Podivljam je još jedna u nizu pesama u kojima koketiram sa nekom vrstom jamajčanskog zvuka, što je moj san još od samog početka karijere, ali se nisam osećala dovoljno kompetentnom da počnem da ga ostvarujem – sve do skoro. „Podivljam“ simbolizuje moje umetničko oslobađanje, pa tako ovog puta ne robujem očekivanjima ni lirički ni muzički, pa čak ni estetski, što će se videti u spotu”, priča Mimi. Trombon za numeru odsvirao Nemanja Kojić Coyote.

Dunja Ercegović, koja je na široj glazbenoj sceni poznatija kao Lovely Quinces, predstavlja se sa svojim novim solo projektom Bad Daughter i singlom “Favourite Game”. Dunja je projekt Bad Daughter gradila godinama, a sada je prvi singl spreman za publiku, te ga prati i video spot. “Favourite Game” je najavni single Bad Daughter albuma “Let me panic”.

Slovenački post-punk/power pop trio Lelee prvim singlom “Kopnež” najavljuje izlazak debitanskog albuma “Čuka bije pumpa”, koji će izaći 18. juna za Moonlee Records i Ill in the Head Records. Na singlu im se pridružio enfant terrible slovenačke alter scene i synth mađioničar Blaž (Blaž Gracar).

Lelee su majstori spevnog indie songwritinga sa istančanim osećajem za pop melodije i njihova muzika je kao stvorena za bezciljna lutanja po autoputevima i letnje road-tripove.

Beogradski trio Repetitor objavio je spot za pesmu “Kroz vetar”, drugi singl sa aktuelnog albuma “Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji”. Spot je sniman na Biološkom fakultetu u Beogradu.

“Izašli su nam u susret za svaku molbu, i dali nam da snimamo u učionicama sa primercima životinja u formalinu i raznim kosturima, pa i ljudskim tako da se spot odlikuje vrlo zanimljivom scenografijom, koloritom i kadrovima” kaže nam Ana-Marija Cupin, basistkinja grupe, koja je otpevala i napisala tekst za ovu pesmu.

“Ne znam kako da dočaramo koliko je fenomenalna ekipa koja nam je radila novi spot. Reditelj Nikola Stojanović, scenaristkinja Nađa Petrović i direktor fotografije Mladen Teofilović su malo je reći pretalentovan trio koji je već uradio nekoliko sjajnih filmova i spotova, a tek ih čeka kultni status. Savina Smederevac koja nam je režirala prošli spot i Rastko Stojanović će da isproduciraju suvu drenovinu ako treba. Iva Ilić i Cope Nikolić su osim za scenografiju, kameru i svetlo bili, uz tetkicu Ljilju, zaduženi za atmosferu. I Boris Andrejević, čovek iz senke za kolor. Stvarno svaka čast, neizmerno hvala i sve preporuke za ove divne ljude”, poručuju članovi benda.

Oni su ovog maja nastupali i na KRASS Kultur Crash Festival u Hamburgu. Koncert je održan bez prisustva publike.

litl itali je eksperimentalni elektro-hip-hop projekt iz zagreba nastao 2021, a “sklop” je njihov drugi singl objavljen za agenciju Konkurencija. Pesma govori o mučninama izazvanim bavljenjem muzikom. Ovom pesmom najavljuju buduće izdanje.

Video spot za pesmu “Divljа priroda” sa još uvek aktuelnog albuma “Opšta teorija besmisla” objavili su Gladni Naučnici. U spotu su korišćeni video snimci sa promocije albuma u Elektropioniru (snimatelj Saša Ivanović) i video klipovi “divlje prirode” nastali na raznim lokacijama u Izraelu tokom studijskog boravka našeg kolege, biologa, Nikole Dragića. “Mi smo im veoma zahvalni što su nam velikodušno ustupili svoje radove i pomogli da kompletiramo spot. Takođe, mnogo dugujemo i našim dragim prijateljicama, Petri Beličev, koja je dala idejno rešenje, i Radmili Vankoski, koja je uspela da video uklopi u ujednu celinu. Nadamo se da će vam se video svideti i, naravno, svaki share je dobrodošao”, ističu Gladni Naučnici.

Wooden Ambulance su objavili video spot “Changing Names” za koji su korišćene scene iz lutkarske predstave “Piknik” Dečjeg pozorišta Subotica u režiji Branislava Trifkovića.

Četvoročlani alternativni blues/rock sastav iz Novigrada The Screaming Wheels objavio je singl “Before the Sun”, drugi sa predstojećeg debitantskog albuma “Istramental” koji će 24. septembra izaći u izdanju izdavačke kuće Rock Svirke Records.

“Pjesma govori kako prije sunca dolazi kiša, kako prije zabave dolazi patnja, prije grešnosti dolazi vjera, odnosno da su preispitivanja samoga sebe, rad i neodustajanje od snova neizbježni za sreću pojedinca i društva, kao i za samouvjerenost, empatiju i ostale pozitivne osjećaje. Jedino će na takav način društvo biti slobodno”, navode iz benda.

Beogradski sastav KOIKOI objavio je prvi singl “Ogledalo je zrcalo”, kojim najavljuju album “Pozivi u stranu” koji će biti objavljen 4. juna. Spot za pesmu režirala je Mina Đukić.

“Spot je nastao kao instinktivni odgovor na doživljaj pesme. Razigrana mantričnost, igra sa rečima i smislom, naveli su na sličnu igru sa slikama, afektima i nabojem. Takva igra bi mogla da nas odvede do nekih ivica, do promenjenog doživljaja sebe ali i do prostora slobode, možda nemoguće ili samo kratkotrajne. Spot je realizovan u gerilskim uslovima uz minimalnu ekipu i uz puno uzbudljive radne energije, posvećenosti i lepog rizika”, kaže rediteljka.

Ubrzo je usledio i novi spot. Ovoga puta KOIKOI nas poziva na plovidbu na “Misisipi”, himnični drugi singl i videospot, koji je režirao Raško Miljković, široj javnosti poznat prvenstveno po dugometražnom filmu “Zlogonje” sa kojim je osvojio brojne međunarodne filmske nagrade.

U pesmi “Misisipi” prepliću se hipnotišuća psihodelija, rokerska eksplozivnost, višeglasna himnićnost , ritmička poskočnost i sveopšta napetost, što nudi odličnu podlogu za akcioni videospot na “domaćem Misisipiju”. “Veliko je zadovoljstvo kad radiš spot za pesmu koja ti se dopada. Još je veće zadovoljstvo kada taj spot radiš sa skupinom vrhunskih filmskih autora. Najveće zadovoljstvo je kada se u toku snimanja spota osećaš kao da si se opet vratio u studentske dane, i to u sred neke veoma zabavne ekskurzije a onda, zamisli, spot ispadne bolje nego što si inicijalno zamislio. Iako su standardi već u startu bili visoko postavljeni. Veliko hvala ekipi i bendu na pozitivnoj energiji, mukotrpnom radu i na veri u sumanitu ideju”, kaže Raško Miljković.

Riječki rock bend Ochi objavio je svoj prvi spot za singl “Tremor” kojim najavljuje istoimeni EP. Ochi su, kažu, distorzija, nemir i drhtavica upakovani u bend.

Tremor je pjesma o petljama i stanju uma zarobljenom u prošlosti. Bend opisuje crno, sivo i bijelo razdoblje života kada nas svaka radnja vodi natrag na isto mjesto. U svojoj nemogućnosti da promijenimo stvari zatvaramo se u svoje ‘staklene sobe’ iz kojih je jedini izlaz razbijanje unutarnjih granica koje smo si sami nametnuli”, kažu članovi benda.

Mladi muzičar Bora Eskić objavio je novi singl pod nazivom “Avantura”. “Avantura je pesma koja slavi život, ljubav i neparne taktove. Pesma asocira na leto, ljubav, budi radost i otklanja stomačne tegobe”, navodi Bora.
On aktivno svira na ulicama Beograda, gde ga možete videti, a pored toga priprema knjigu aforizama koju će uskoro objaviti.

 

Početkom maja objavljena je kompilacija Zagreb Calling: Generacija bez refrena! na vinilu i na digitalnim servisima. Idejni začetnik kompilacije, producent Vedran Peternel okupio je 10 bendova i muzičara koji su četiri dana snimali live izvođenja svojih pesama u zagrebačkom KSET-u. To su Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto. Snimanje pesama, a ujedno i spotova u režiji Bojana Koštića, trajalo je od 15. do 19. januara 2021.

Nake od ovih izvođača možete čuti ovog leta u Zagrebu gde je najavljeno Ljeto u MSU, jedan od najznačajnijih kulturnih i zabavnih događanja tokom letnih meseci u glavnom gradu Hrvatske.

Prema najavama ovog leta će biti održani i brojni festivali na hrvatskoj obali, tako da oni koji se odluče da tamo letuju mogu uživati u koncertima ili DJ nastupima. Malo mesto Punat, na ostrvu Krk, i ove godine je domaćin Velvet festivala. Prvi deo line-upa je poznat, tako da ako volite program koji je orkestriran zalascima sunca i nešto opušteniju komunikaciju festivala sa svojim posetiocima Velvet je idealan izbor za vas.

Jedan od značajnijih evropskih showcase festivala MENT, koji se odvija na više lokacija u Ljubljani, biće održan od 3. do 11. juna. Ove godine nas očekuje 30 nastupa muzičara iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Austrije, Češke i Poljske.

Klaviristi Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić pod imenom 4 Maljčika objavili su 10. maja, na rođendan Vlade Divljana, kao singl i spot instrumentalno viđenje čuvene pesme Idola “Rusija”, prožeto delom kompozitora Sergeja Prokofjeva.

Sa Divljanovom autorskom pesmom “Rusija”, koja se pojavila na uticajnoj “Odbrani i poslednjim danima” Idola (1982) i potom njegovoj samostalnoj “Odbrani i zaštiti” (1996), 4 Maljčika najavljuju uskoro izlazak svog koncertnog albuma snimljenog jesenas u “Kolarcu” u Beogradu, gde su izvodili spoj muzike Divljana (1958-2015) i Prokofjeva (1891-1953).

“Čitava ideja je pokrenuta Rusijom, sa kratkim uvodom koji je sam početak trećeg koncerta za klavir i orkestar Prokofjeva. Bilo je to na snimanju filma Nebeska tema (2019) Mladena Matičevića… Zapravo se klavirski i ne razlikuje suviše od onoga što sam svirao u bendu kada smo je izvodili”, kaže Šandorov.

Užički sastav Volt Pop izbacio je svoj prvi spot za pesmu “Kotlina”, kojom najavljuju svoj debi album.  Album, koji sadrži 10 pesama, će se pojaviti na jesen ove godine.

“Kotlina prvenstveno govori o nostalgiji, o smeni generacija i o tome kako se mesta gde ste odrastali vremenom menjaju”, navode članovi benda.

Beogradski bend i duhovi objavio je video-singl “kako da ne volim ovo”. Video je istovremeno odjavna špica nepostojećeg filma, produkciju potpisuje bend, a glavnu ulogu tumači Damjan Rehm Bogunović. Ovom pesmom je kompletiran istoimeni ranije najavljeni EP, koji je sad dostupan na bandcpampu.

 

Jedan od najmlađih autorskih rok sastava u regionu, valjevski Underforce objavio je prvi singl i spot „Ne znam ko sam“ kao najavu debitantskog studijskog albuma koji će biti objavljen za za PGP RTS.

Pesme za album smo stvarali i snimali tokom ovog perioda pandemije. Kao i mnogi drugi muzičari širom sveta, nismo gubili vreme čekajući kada ćemo moći da sviramo pred publikom, već smo bili kreativni i vredni u studiju. Tekstualno, pesme su inspirisane trenutnom situacijom u svetu, odrastanjem i svim, što ta životna faza donosi i odnosi i problemima mladih u digitalnoj eri… Što se tiče singlova, u planu su još dva- tri singla, za koje ćemo objaviti i spotove”, kažu članovi benda.

Novosadska grupa Minstrel objavila je novi spot za pesmu “Hrana” i na taj način se ponovo vratila na domaću scenu. Spot je režirao Vuk Protić. “Rezultat je, po mom mišljenju, najbolji spot grupe Minstrel do sada. Za mene kao pisca teksta je najveće iznenađenje i radost bilo to što se u spotu pojavljuju reference na filmove i spotove koje su potpuno adekvatne mislima i primislima koje teku kroz stihove, a kojih sam mogao ili nisam mogao da se setim”, kaže pevač i gitarista Marko Trbović.

Total
0
Shares