A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Mladi talenti iz Francuske

Bašta Fest je upotpunio svoj ovogodišnji program revijalnim filmskim programom u saradnji sa Francuskim Institutom u Srbiji i Le Grekom. Le Grek je značajna francuska produkcija prvih kratkih filmova, koja se bavi otkrivanjem mladih talenata, a 2019. su napunili 50 godina.

U okviru warm-up programa, zagrevanja za Bašta Fest gledaćemo šest filmova produciranih od strane Le Grek-a u Beogradu (KC Grad 27.06 od 18:30h), Nišu (HushHush Lounge 28.06. od 20:30h) i Novom Sadu (Kulturna stanica Svilara od 19:00h), a deo programa i na samom festivalu (Open air “Borići”, Bajina Bašta, 02.07. 21h).

“Svake godine dobijamo puno filmova iz Francuske i uvek je teška dilema izabrati samo jedan ili dva (koliko nam u proseku bude filmova iz svake evropske zemlje). Tako da se napokon ukazala prilika da publici u Srbiji donesemo više francuskih filmova, a da na sve to oni čine jedan komplementaran i raznovrstan program. Kod njih postoji jedna višedecenijska nega kratkog filma, institucije koje se bave samo tom formom, plan njihove bioskopske distribucije, što kod nas nije slučaj i nadam se da ovo može da bude povod za neke nove lekcije”, izjavila je naša umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša, povodom ovog programa.

NADER AJAŠ I LE GREK – Nader Ajaš – Francuska/France – 3′

Sinopsis: Portret Le Greka koji je napravio Nader Ajaš, reditelj  “Rata centi”

JOŠ UVEK NISMO MRTVI – Žoan Rakotoarizoa – Francuska/France – 34′

Sinopsis: Dok provode poslednje letnje veče zajedno, grupa mladih Ukrajinaca deli svoje nade i snove o budućnosti. Ali jedan od njih mora da donese odluku pre izlaska sunca: da li da odgovori na poziv za vojsku i ide u rat ili da odleti iz zemlje?

I JA IDEM TAMO – Antoan Kievas – Francuska/France – 11′

Sinopsis: Čovek i njegovi psi šetaju planinom. Dolaze do vrha grebena, zaustavljaju se kod skloništa. Tokom noći, drugi muškarci stižu na isto mesto.

IZA PRAZNOG STOLA – Vensan Faras – Francuska/France – 17′

Sinopsis: Lorens je upravo počela da radi u velikoj kompaniji. Svakog dana odlazi u njenu open-space kancelariju gde ne ustaje od svog kompijutera. Ali ko je čovek, iza nje, koji sedi za praznim stolom po ceo dan?

NE BUDI TAKAV SLABIĆ – Žilijan Sarik Polo – Francuska/France – 12′

Sinopsis: Hugo je nežan mladi dečak, koga u školi maltretira grupa starijih tinejdžera. Prvog dana raspusta, jedan od njegovih napadača se pojavljuje kod njega kući nepozvan…

VODOLJUDI / AQUATICANS – Alis Barsbi – Francuska/France – 15′

Sinopsis: U svetu Vodoljuda velike plime dovode do čestih poplava obalne regije. Bez obzira na to, u opustošenom primorskom gradu, stariji par odbija da ode. Na Božićno veče njihov sin Ivan dolazi u posetu. On želi da ide pre velike plime, ali roditelji traže od njega da ostane.

Total
0
Shares