A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

8. Bašta Fest pod zvezdama

Nakon godine u kojoj smo svoj život i sve njegove lepote prebacili u online formu, vreme je da se vratimo stvarima koje su ipak neponovljive kada ih radimo kolektivno. U želji da se podsetimo lepote zajedničkog gledanja filmova, pod otvorenim nebom na velikom platnu, stiže osmo izdanje internacionalnog festivala kratkog igranog filma Bašta Festa, koji se prema tradiciji održava prvog vikenda u julu u Bajinoj Bašti.

Ovogodišnji slogan festivala je OFFLINE. Organizatori festivala pozivaju sve filmske ljubitelje da isključe svoje telefone i kompjutere i da uživaju u druženju u jednom od najlepših delova naše zemlje u Bajinoj Bašti, na planini Tari i jezerima Zaovine i Perućac.

Publika će u periodu od 1. do 4. jula pod zvezdama  imati priliku da vidi selekciju, koju je selektorka Maja Šuša brižno i strpljivo pravila birajući između 1200 prijavljenih filmova. U okviru takmičarskog programa publika će moći da pogleda 30 fkratkih filmova iz 21 zemlje: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, BiH, Austrije, Francuske, Kine, Južne Koreje, Danske, Finske, Irana, Kanade, Egipta, Nemačke, Belgije, Litvanije, Španije, Švajcarske, Holandije, Turske.

Tim Bašta festa je posebno ponosan da je u takmičarskom programu devet filmova rediteljski, od čega je šest iz Srbije, kao i da ima sedam filmova iz regiona.

Festival će prema tradiciji zatvoriti debitantski film domaćeg reditelja. Ove godine to je film „Lihvar“, reditelja Nemanje Ćeranića, koji je na FEST-u osvojio nagradu „Milutin Čolić“, za najbolji domaći film.

Filmovi će se nadmetati za nagrade glavnog žirija: najbolji film „Zlatna imaginacija“, najbolja mušku i žensku ulogu „Zlatna interpretacija“, kao i dve specijalne nagrade. Osim toga tu su i nagrade za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

 

„Od veoma uspešnih festivalskih hitova, kanskog pobednika, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga koja je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme. Mladi autori se uglavnom bave pitanjem odrastanja, preispitivanjem sebe u odnosu na svet, prvim zaljubljivanjima, seksualnim iskustvima i preispitivanjima, otkrivanjem svog mesta pod suncem. Trudimo se da zabavimo, isprovociramo i zasmejemo publiku i čini mi se da ona odlično reaguje, posebno što iz godine u godinu broj ljudi koji poseti festival raste“, ističe umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša, koja je i jedan od osnivača festivala.

„Negujemo mlade autore i želimo da skrenemo pažnju na formu kratkog filma, koja ima svoja pravila i jedan potpuno drugačiji okvir od onoga što smo inače navikli da gledamo. Dodeljujemo glumačke nagrade, što je retkost za kratki film i stvarno se trudimo da svim mladim filmskim stvaraocima damo vetar u leđa“, zaključuje Maja Suša.

Pored takmičarskog programa održaće se radionica za mlade filmske stvaraoce, Bašta Pitch.

Prethodna godina, naterala nas je da radimo na idejama za unapređenje sveta oko nas. S obzirom na sve lošije ekološke uslove u kojima živimo, tim Bašta Festa rešio je da od ove godine, festival aktivnije i glasnije govori i radi na očuvanju i zaštiti životne sredine. Za početak, neće štampati promotivne materijale, a tokom festivala na svim lokacijama biće moguće reciklirati nastali otpad.

Pre samo osam godina Bašta Fest bio je entuzijastična ideja, koja je za cilj imala doprinos kulturnom životu malog grada u Srbiji. Danas je ovaj festival jedan od najboljih primera decentralizacije kulture u našoj zemlji, a cilj da u Bajinu Baštu stigne najkvalitetniji filmski program mladih autora nije promenjen, ali se svakim izdanjem festivala nadograđuje.

Total
0
Shares