A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Video, televizija, anticipacija

Izložba Video, televizija, anticipacija povezuje radove iz nekoliko proteklih decenija (od kraja sedamdesetih godina do početka 2000-tih), od borbe za širenje polja umetničkih intervencija, radikalnih praksi jugoslovenskog kino-amaterizma i alternativne kulture 1980tih; eksperimenata u televizijskom programu i aproprijacije medijskih slika, do stvaranja samoorganizovanih medijskih prostora razvijanih videom kao medijem novih microcinema zajednica.

Izložba predstavlja i neki vid anticipacije, odnosno evociranja (pred)osećanja budućnosti umetnosti i medij videa, rekonstrukciju horizonta kakav je bio dok se video kao medij upuštao u različite istraživačke i agonističke odnose sa televizijom, shvatajući je kao formativni medij ističućeg dvadesetog veka.

U celokupnom kulturnom prostoru bivše SFRJ možemo pratiti i prepoznati neke kontinuitete i anticipacije odnosa produkcije kino klubova i pionirskog rada sa videom. Televizija postaje referentno mesto, koje reflektuje njenu produkcionu moć i dominaciju, kao i formativan uticaj na oblikovanje specifične estetike. Istovremeno dok je televizija oblikovala specifičnu umetničku estetiku, umetnost je oblikovala televiziju, a radovi umetnika prisutni na izložbi preispituju upravo kulturni uticaj televizije i njen autoritet.

Branka Benčić (HR) i Aleksandra Sekulić (SR) sarađuju od 2010. na projektima koji se bave eksperimentalnim filmom: njegovom arhivskom, izlagačkom i istoriografskom praksom, poput projekata: “MAFAF – Nevidljiva istorija, Pogled iz Beograda” koji je realizovan u Centru za kulturnu dekontaminaciju, 1-3.11.2011, u saradnji sa MMC LUKA iz Pule, i realizacije izložbe i programa projekcija “Slobodan Šijan: Filmski letak” u okviru popratnog programa Festivala igranog filma u Puli – izložbe Cinemaniac, MMC LUKA, Pula (jul 2012) i CZKD Bioskop (oktobar 2012).

Kustosi izložbe: Aleksandra Sekulić i Branka Benčić

Učesnici: Tomislav Gotovac / Mio Vesović, Sanja Iveković, Bojan Jovanović, Apsolutno, Ivan Faktor, Dalibor Martinis, Studio Imitacija Života (Darko Fritz, Željko Serdarević), Zank/Borghesia, Dejan Vlaisavljević NIKT, Zhel (Željko Vukičević), TV Galerija, Low-Fi Video

Total
0
Shares