A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

U 2020. rumunski startapi uzeli 30.000.000€ investicija, duplo više startapa dobilo ulaganje

Rumunija ima tri jednoroga, obim investicija u tamošnje startape je prošle godine porastao za 6 odsto, a broj investicija je duplo veći, piše u izveštaju o preduzetnom (rizičnom) kapitalu u toj zemlji. U 59 investicija prikupljeno je 30,4 miliona evra. 

Sam početak godine nije bio obećavajuć, jer su u martu i aprilu investicije u startape gotovo zamrle, ali su ubrzo nastavile svoj tempo. Kako uočavaju, od 2017. godine konstantno raste broj investicija, kao i njihov obim, te zaključuju da ima sve više dostupnog kapitala na lokalnom tržištu. 

Ono po čemu se prethodna godina razlikuje od ranijih, jeste broj startapa koji su prvi put dobili investiciju. Tako je 2020. bilo 39 takvih startapa, u odnosu na 18 iz 2019. Povećao se i sam obim investicija, sa 5,65 miliona na 13,92 miliona evra. Prosečan iznos prve investicije bio je 375.000 evra. 

Preko 20 miliona evra seed investicija prošle godine

Veliki deo novca uložen je u početni kapital (seed) – 21,87 miliona evra, što je više od dve trećine ukupno investiranog. Startapi koji uzimaju prvi krug investicija uglavnom imaju radnu verziju proizvoda  i uspeli su da ga naplate. Novac prikupljen u ovom krugu utrošiće u finalizaciju svojih proizvoda i dobro pozicioniranje u seriji A finansiranja.  

Međutim, investicije su usmerene na kompanije koje su već uspele nešto da naprave, a ne na startape koji su na samom početku. Drugim rečima, u Rumuniji fale pre-seed ulaganja.

Najveća investicija 6,3 miliona evra

U januaru 2020. je TypingDNA imao investiciju serije A vrednu 6,3 miliona evra, koju je predvodio Gradient Ventures, Google-ov fond fokusiran na veštačku inteligenciju. Bila je to najveća investicijska runda u godini za rumunske startape. Krajem prošle godine je Deepstash imao rundu u kojoj je uzeo tri miliona evra

Rast domaćeg kapitala

Ono što je takođe vidljivo jeste rast domaćeg kapitala. Više od 77 odsto uloženog u rumunske startape došlo je iz Rumunije, što je rast od 51 odsto u odnosu na 2019. 

Uspeh UiPatha, o kojem je i Startit Dnevnik više puta pisao, dao je podstrek i kompanijama i investitorima. On je dokazao da startap pokrenut u Rumuniji može da uspe, prikupi velike investicije i dođe do Njujorške berze. 

Na kraju, tu je i platforma Seedblink, koja je omogućila da na jednostavan način rumunski kapital stigne do rumunskih startapa. Veliki uspeh i rast Rumunije nešto je o čemu piše i Tech Crunch. Oni su razgovarali sa osmoro investitotra i navode kako ključne industrije uključuju sajber bezbednost, korporativni softver i fintech. 

Brzog poređenja radi, poslednji Startup Genome izveštaj pokazao je da u Srbiji blockchain i gejming industrija pokazuju najveći potencijal. Prema istom istraživanju, gde se zemlje rangiraju na osnovu četiri ocene od 1 do 10, Rumunija ima osmicu, a Srbija jedinicu po pitanju uspeha, ali kada je tržišni doseg u pitanju situacija je obrnuta, Srbija je bolja i po pitanju talenta (5:1), a prema nivou finansiranja su ove dve zemlje jednako ocenjene.

Total
0
Shares