A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Tesla ostvarila preko milijardu $ prihoda u drugom kvartalu, uprkos pandemiji zabeležila osmo uzastopno profitabilno tromesečje

Kompanija Tesla je u ponedeljak izvestila o neto prihodu od 1,14 milijardi dolara u drugom kvartalu. Kompanija je premašila očekivanja analitičara i uspela da zabeleži svoj osmi uzastopni profitabilni kvartal, iako se borila sa izazovima u lancu snabdevanja i gubicima koji proizilaze iz njene bitkoin investicije. 

Primarni Teslin izvor prihoda dolazi od prodaje električnih vozila, ali poslednji kvartalni izveštaj o prihodima pokazuje i rast u solarnom poslovanju i skladištenju energije. Ovaj deo poslovanja ostvario je 801 miliona dolara prihoda, čime su prihodi konačno premašili rashode. Iako je mali, ovaj deo poslovanja nastavlja da raste — prihodi su porasli za 62 odsto u odnosu na prethodni kvartal i više od 116 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tesla je u svojoj prezentaciji investitorima rekla da su proizvodnja i isporuke električnih vozila značajni faktori u profitabilnom kvartalu. Kompanija je takođe rekla da je uspešno pokrenula pretplatu na svoju vrlo kontroverznu funkciju FSD, gde vlasnici mogu da plaćaju 199 dolara mesečno za funkciju pomoći u vožnji, za razliku od pojedinačne uplate od 10.000 dolara.

Istom prilikom kompanija je rekla da je globalna potražnja za automobilima jaka, ali da bi njena proizvodnja mogla biti ograničena nestašicom delova i komponenata, posebno čipova. Međutim, ranije ovog meseca, Tesla je izvestila da je proizvela 206.421 vozilo u drugom kvartalu. Od toga je kompanija isporučila 201.250 vozila, skoro 9 odsto više u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. Poslednjih meseci tržište električnih vozila beleži rast, te će se i u Srbiji ponovo subvencionisati kupovina električnih vozila, iako postoje opravdane sumnje u efektivnost mere.

Izvor: Tech Crunch

Total
0
Shares