A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije

Square, poznat po svojoj Cash App aplikaciji, najavio je akviziciju australijske fintech kompanije Afterpay, koja nudi usluge odloženog plaćanja poznatije kao „kupi sada, plati kasnije” (buy now, pay later), za 29 milijardi dolara.

Kompanija, na čijem čelu se nalazi osnivač Twitter-a Džek Dorsi, kaže da će spojiti Afterpay sa postojećim aplikacijama što će „čak i najmanjim trgovcima” omogućiti da ponude usluge odloženog plaćanja, pored ostalih ponuda. Kako se navodi, očekuje se da će se akvizicija finalizovati u prvom kvartalu 2022. godine. Kupovina Afterpay-ja predstavlja najveću akviziciju kompanije Square, ali i najveću akviziciju neke australijske kompanije, prema podacima Refinitiva.

Afterpay je osnovan 2015. godine, a u Americi posluje od 2018. Najpoznatiji je po usluzi odloženog plaćanja, koja korisnicima omogućava da maloprodajna i onlajn plaćanja podele na rate. Takve ponude postale su sve popularnije kao način da se dođe do mlađih potrošača i da se nastavi sa brzim prelaskom na kupovinu putem interneta u vreme pandemije. Analitičari su ukazali da je trend posebno popularan među milenijalcima i generacijom Z, koji ne žele kredite i dugove na kreditnim karticama. 

Square je ove godine bio u režimu akvizicije. U martu je kompanija stekla većinski udeo u Tidal-u, platformi za strimovanje muzike. Pored toga, u julu je preuzela Crew, platformu za upravljanje ljudskim resursima, iako detalji o kupovini nisu obelodanjeni. Ovo je još jedan signal da fintech sektor, kako u ostalim delovima sveta, tako i u Evropi, nastavlja da raste.

Izvor: CNN

Total
0
Shares