A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Rekonstrukcija čuvene Beograđanke

Rekonstrukcija čuvene BeograđankeKrajem prošle godine kompanija Marera Properties započela je rekonstrukciju Palate Beograd, čuvene Beograđanke, jednog od prepoznatljivih simbola Beograda i zaštićenog spomenika kulture. Planirani radovi odnose se na uređenje prostora od 5. do 23. sprata zgrade koju je kompanija nedavno kupila od grada Beograda, u postupku javnog nadmetanja. “Palata Beograd” građena je između 1969. i 1974. godine po projektu arhitekte Branka Pešića, a danas je jedan od najznačajnijih predstavnika beogradske arhitekture 60-ih godina prošlog veka. Sa visinom od 101 metar bila je najviša zgrada u zemlji i regionu, a svojevremeno je predstavljala i prvu “pametnu zgradu” sa nizom tehnoloških inovacija za to doba.

Radovi na rekonstrukciji su počeli jako brzo po po potpisivanju ugovora, a planirano je da traju do kraja ove godine. Od početka radova veći deo objekta je ispražnjen, pa su i počeli su radovi na izvođenju novih komunalnih instalacija, nove ventilacije i klimatizacije, kao i protivpožarnih sistema. Paralelno traju i radovi na čišćenju delova fasade od tamno eloksiranog aluminijuma, a kako se radi o zaštićenom objektu, rekonstrukcija mora da u potpunosti očuva originalni izgled fasade. Naravno, fasada će samo izgledom biti ista, ali će podrazumevati zamenu zamenu prozorskih panela novim troslojnim staklom, čime će značajno biti poboljšan energetski bilans objekta. Najavljena je i ugradnja fotonaponskih ćelija na delu staklene ventilirane fasade, što će biti još jedan doprinos održivosti i efikasnosti rekonstruisanog objekta. Ukupna površina konstrukcije aluminijumsko-staklene fasade iznosi 11.500 m2.

Od 1-7 sprata kancelarije su organizovane po konceptu “co-working” prostora, pod nazivom “Desk & More”, dok bi od 8-23 sprata prostor bio namenjen standardnom otvorenom konceptu koji se može oblikovati prema potrebama zakupaca. Posebna prednost ovog objekta su njegove velike terase na 5. i 6. spratu, koje će projektom rekonstrukcije biti pretvorene u zelene vrtove za odmor i relaksaciju, šetnju, rad i sastanke na otvorenom, kafe barove itd. Unutrašnjost objekta ispunjavaće sve kriterijume poslovnog prostora A klase, uz moderan dizajn enterijera i kvalitetne materijale, kao i pametne tehnologije u upravljanju sistemima. Najmanje poslovne jedinice biće od 323m2, a najveći luksuz nudiće ekskluzivan prostor na poslednjem spratu, gde će u ponudi biti dvoetažne jedinice sa plutajućom galerijom u centru.

Planirano je i ambijentalno svetlo na fasadi objekta, koje će posebno osvetliti vrh objekta i poslednje spratove, ali i zelene terase na aneksu kule, čime će objekat biti istaknut na noćnoj panorami grada. Ukupna vrednost rekonstrukcije iznosi oko 10 miliona evra, a radovi se izvode po projektu arhitektonskog studija “Remorker Architects” iz Beograda.

Total
0
Shares