A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Ransomware napadi porasli za 93% u prvoj polovini godine, podstaknuti inovacijama u tehnici napada, navodi izveštaj

U proteklih šest meseci sajber napadi su porasli skoro za trećinu, kako hakeri neprestano eksploatišu pandemiju. Samo ransomware napadi porasli su za 93 odsto, podstaknuti inovacijama u tehnici napada koja se zove trostruko iznuđivanje (tzv. triple extortion), navodi izveštaj izraelske sajber bezbednosne firme Check Point.

U prvoj polovini 2021. godine, sajber kriminalci nastavili su da prilagođavaju svoju metodologiju kako bi iskoristili prelazak na hibridni rad, ciljajući logistiku organizacija i mrežne veze sa njihovim partnerima kako bi postigli maksimalne rezultate.

Izveštaj sugeriše da su u zemljama EMEA (Evropa, Bliski istok i Afrika) organizacije beležile 36 odsto porasta sajber napada od početka ove godine, sa 777 napada nedeljno po preduzeću. 

U SAD je došlo do povećanja od 17 odsto, sa 442 napada nedeljno po preduzeću. Pored toga, i u preduzećima u azijsko-pacifičkom regionu od početka godine došlo je do povećanja sajber napada od 13 odsto, sa 1.338 napada nedeljno po organizaciji.

Naravno, u većini slučajeva radi se o zanemarljivim napadima i bilo kojim pokušajima da se probije zaštita neke kompanije, ali čak i ti zanemarljivi napadi podcrtavaju potrebu za dobrom zaštitom. 

Iako na prvi pogled trivijalni napadi deluju poput uboda običnog komarca, komarci ne moraju da budu malarični da bi napravili problem — bez komarnika ili druge odgovarajuće zaštite, gotovo je sigurno da vam neće biti prijatno.

Povećanje ransomware napada za 93 odsto uglavnom je podstaknuto takozvanim trostrukim iznudama. To znači da osim što kradu osetljive podatke od preduzeća i prete da će ih javno objaviti ako se ne izvrši plaćanje, napadači sada ciljaju i klijente, kao i poslovne partnere tih kompanija sa zahtevima za otkupninu. 

Istraživači iz Check Point-a uvereni su da će se borba protiv ransomware napada intenzivirati u drugoj polovini godine. Uprkos povećanim ulaganjima vlada i organa za sprovođenje zakona, ovakvi napadi će nastaviti da rastu i unapređuju svoje tehnike, tvrde oni.

Naravno, imajući u vidu da je u pitanju izveštaj kompanije za sajber bezbednost, koja može imati svoj interes da pokaže rezultate dramatično, treba ih uzeti s rezervom. Ali, svakako je činjenica da su ove godine sajber napadi nastavili da obaraju rekorde, pa smo čak videli i pojedine koji su imali dalekosežnije posledice poput napada na Solarwinds, Colonial Pipeline, JBS ili Kaseya, o kojima je Startit Dnevnik pisao. 

Organizacije bi trebalo da budu svesne rizika i da osiguraju odgovarajuća rešenja kako bi sprečile — bez ometanja normalnog toka poslovanja — većinu napada, uključujući i one najnaprednije, zaključuje se u izveštaju. 

Total
0
Shares