A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto

Akcije Robinhood-a na Nasdaq berzi pale su za 10 odsto u roku od nekoliko minuta u dugo očekivanom berzanskom debiju ove popularne platforme za onlajn trgovinu akcijama, gurajući tržišnu vrednost kompanije ispod 30 milijardi dolara. Došlo je do očekivane korekcije i kompanija je završila dan trgovanja na 34,82 dolara, što je pad od 8 odsto u odnosu na početnu cenu javne ponude koja je iznosila 38 dolara.

Bio je to razočaravajući debi za kompaniju koja je običnim ljudima” dala pristup berzanskom trgovanju. Robinhood je pokušao da izbegne loš učinak prvog dana određivanjem cena akcije na dnu ciljanog raspona ukupne vrednosti od oko 32 milijarde dolara. Uspešan prvi dan bio je još važniji jer je Robinhood prodao veliki deo svojih akcija svojim korisnicima, odnosno maloprodajnim investitorima, između 20 i 25 odsto svoje ponude, kažu upućeni. 

Uključivanje maloprodajnih investitora može pomoći kompaniji da proceni kako će se cene kretati kada se akcije konačno nađu na berzi, umesto da se oslanja samo na ono što su institucionalni investitori spremni da plate. Pošto Robinhood-ov poslovni model uspeva zbog aktivnog i redovnog trgovanja, kompanija bi prihodovala od nestabilnosti, pa čak i svojih akcija. Deluje da se kompanija nadala da će privući iste one investitore koji su trgovali takozvanim mim akcijama, koje su platformu i učinile popularnom, ali da u tome nije u potpunosti uspela.

Robinhood je pokušao da obeshrabri svoje korisnike da odmah prodaju deonice, upozoravajući korisnike da bi im moglo biti zabranjeno učešće u budućim javnim ponudama na Robinhood-u ako prodaju svoje akcije u prvih 30 dana. Kompanija je već otuđila deo svoje korisničke baze u januaru kada je ograničila trgovanje pojedinim akcijama kao što je GameStop, o čemu je Startit Dnevnik pisao.

Izvor: WSJ, Fortune

Total
0
Shares