A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Novosadski Anari AI uzeo investiciju od 2 miliona $

Novosadski startap Anari AI nedavno je podigao investiciju u iznosu od 2 miliona dolara od fonda Earlybird Venture Capital, jednog od najvećih investicionih fondova u Evropi. Ovaj fond je ujedno po prvi put uložio sredstva u jedan srpski startap.

Pored već pomenutog fonda, u investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs. U investiciji je učestvovao i Erik Ris, poznati autor čuvene knjige Lean Startupkome ovo nije prva investicija u neki srpski startap.

Anari AI je prva online čip fabrika na cloud-u. Kompanija razvija platformu za korišćenje i dizajniranje personalizovanih čipova veštačke inteligencije na Python programskom jeziku, koji će biti dostupni u samo nekoliko klikova i gde će po prvi put biti moguće razviti dizajn čipa u virtuelnom prostoru.

Na ovaj način, kompanije će biti u mogućnosti da razvoj svojih rešenja veštačke inteligencije svedu na nekoliko nedelja, umesto na 12-18 meseci.

Prvi konfigurabilan Anari AI čip u cloud-u biće Thor X, koji će pružiti 100 puta efikasniju obradu 3D Point Cloud/Graph struktura podataka u odnosu na GPU rešenja.

Anari platforma moći će da se primeni u različitim industrijama kao što su gejming, autonomna vožnja i biotehnologija. Kompanija ima sedište u Srbiji i predstavništvo u San Francisku, sa globalnim timom koji čine i istaknuti stručnjaci sa iskustvom u kompanijama, organizacijama i univerzitetima kao što su NVIDIA, Samsung Electronics, IBM, CERN, UC Berkley i UCLA.

Anari čini tim istraživača, inženjera za mašinsko učenje i senior softver inženjera, dok tim osnivača čine Jovan Stojanović (CEO), Stefan Sredojević (COO) i Bogdan Vukobratović (Head of R&D) iz Novog Sada. Jovan Stojanović je ujedno i osnivač Wonderland AI zajednice koja okuplja preko 30.000 stručnjaka i entuzijasta u oblasti veštačke inteligencije iz celog sveta.

Total
0
Shares